Pidätettyjen äitejä

Pidätettyjen äitejä

Keskustelu kahden äidin kanssa: toisen tytär Julia on kotiarestissa, toisen poika Dmitri tuomittu perusteetta 18 vuodeksi vankeuteen. Molemmat äidit toivovat, että lapset pääsevät vapaiksi. Verkosto/Set-ryhmän saamien jättituomioiden kumoamista vaativia vetoomuksia on koottu kirjailijoiden, tutkijoiden, taiteilijoiden ja opiskelijoiden keskuudessa. Moskovassa on FSB:n edustalla Ljubjankalla mielenilmausketju, johon osallistuu mm. kirjakauppiaita ja kustantajia.

Nuoret ovat suunnilleen 30-vuotiaita, Julia asuu Kaukoidässä Komsomolsk-na-Amuren kaupungissa, Dmitri (Dima) on kotoisin Penzasta, runsaat 600 km Moskovasta kaakkoon.

Julia Tsvetkova on lasten aktivistiteatterin ohjaaja ja taiteilija, jota syytetään lasten kasvua vahingoittavan informaation levittämisestä. Hän näet jakoi internetissä artikkeleita sukupuolivalistuksesta ja omia piirustuksiaan, jotka kannustavat kehopositiivisuuteen. Hän on ollut kotiarestissa 23.11.2019 alkaen ja häntä uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio.

Dmitri Ptšelintsev tuomittiin helmikuun 10. päivänä 18 vuodeksi vankeuteen syytettynä terrorijärjestöön osallistumisesta ja laittomasta asekaupasta.

Anna Hodyreva:

Olen pitänyt lasten taidekoulua yli 25 vuotta, olemme kuin yhtä perhettä. Monet aloittivat täällä jo vuoden ikäisinä. Julialla oli syntyessään CP-vamma ja lääkärit kehottivat luopumaan hänestä, mutta aktiivisella kuntoutuksella oireet helpottivat parissa vuodessa. Niinpä hän on ollut mukanani ja alkoi vähitellen osallistua työhöni, myös lasten vanhempien kanssa.

Paitsi että teimme teatteria ja taidetta, siivosimme roskia kaupungilta. Teimme tyhjistä pulloista viisi suurta teosta. Toimintaan osallistuu myös vammaisia lapsia. Samoin vierailimme lastenkodeissa.

Joulukuussa 2018 päätimme järjestää kaupungissamme lasten teatterifestivaalin esitelläksemme toimintaamme. Esitykset olivat lasten itse suunnittelemia ja esittämiä, Julian ohjaamia.

Paariat käsitteli kiusaamista pikkutytön näkökulmasta. Kevätuhri perustui Stravinskin musiikkiin, johon Julia keksi kytkeä myös Prahan kevään: kesken iloisen piirileikin kuului tankkien jyrinää. Se oli hyvin vaikuttavaa. Kolmas esitys oli nimeltään Ruusunpunaista ja vaaleansinistä (sanaa goluboi ’vaaleansininen’ käytetään venäjässä homoista – suom.), lasten omia ajatuksia sukupuolirooleista. Vanhemmat tiesivät tarkkaan, mitä esitykset sisälsivät. Neljäs esitys oli Siunaa Herraa ja hänen aseitaan ja arvelimme, että siitä voi syntyä polemiikkia: idea oli, että väkivalta synnyttää väkivaltaa ja sen estää vain rakkaus.

Viranomaisten reaktio

Tarjosimme esityksiä kaupungin nuorisotalolle, ja kaupungin nuorisohallinnosta soitettiin pian: ”Teette jotain hyvin kummallista”. Virkamiestä haittasi sana ’aktivisti’ teatterin nimessä, samoin sana persoonallisuus. Ja viimein lasten tekemät sodanvastaiset kortit: ”Miksi yhdeltä on katkenneet kädet ja jalat?”

Nuorisotalon johtaja ilmoitti sitten, ettei festivaalille ole tilaa, näyttämö on varattu vuoden 2019 loppuun asti. Niinpä Julia ilmoitti tiedotusvälineille festivaalin peruuntumisesta.

Olemme edelleen yhteydessä lapsiin ja he arvostavat meitä, jopa ne, jotka säikähtivät ja jäivät pois teatterista. Valitettavasti yhden lapsen isä erotettiin tapauksen johdosta poliisin virasta.

Lapsia ja vanhempia on painostettu, monia lapsia on kuulusteltu ilman vanhempien läsnäoloa. Kutsutaan koululainen keskusteluun, jossa onkin rehtori, ääritoiminnan torjuntakeskuksen edustaja, lastenvalvoja. Yksi 13-vuotias poika saatiin allekirjoittamaan todistajanlausunto, mutta hänen juristiäitinsä onnistui perumaan sen.

Juliaa on kuulusteltu lähes 30 kertaa. Kuvittelimme pitkään, että niille pystyy selittämään jotain, esimerkiksi koulukiusaamisesta ja sen seurauksista. Kuitenkin perustelu kotietsintään oli muotoiltu: ”Tsvetkova on feministi ja lietsoo miesvihaa.” Tai toinen: ”Tsvetkova on lesbo ja voi toimia seksivalmentajana.”  Rikostodisteena toimii myös osallistumiskortti Moskovan yliopiston viralliseen konferenssiin seksuaalivalistuksesta.

Kamalinta on tunne käänteisestä todellisuudesta. Yrität luoda puhtaampaa maailmaa ja kasvattaa lapsista aktiivisia, mutta sinulle sanotaan, että olet paha ja likainen.

Terveydentila

Julian kokema stressi aiheuttaa terveysongelmia, hänelle on ilmaantunut uusia vaivoja. Hänen leukanivelensä ovat ehkä vioittuneet. Syynä lienee viisaudenhampaan puhkeaminen, sen juuret painavat viereisten hampaiden juuria. Se voidaan leikata vain nukutettuna ja aika oli määrätty 16.3. mutta oikeus ei salli hänen mennä. Myös verenpaine heittelee, olemme joutuneet soittamaan lääkärin kotiin. Resursseja löytyi kuitenkin siihen, että Julia vietiin psykiatrin tarkastukseen peräti everstiluutnantin vartioimana.

Anna lähetti videon siitä, miten pikku festivaali pidettiin taidekoulussa ja Julia osallistui siihen skypen välityksellä. Seurauksena ilmianto ja poliisin ilmaantuminen, sillä Julia on rikkonut kotiarestin sääntöjä. Poliisi katsoo ruudulla näkyvää Julia Tsvetkovaa ja sanoo: ”Te olette kaikki sairaita.”

Svetlana Ptšelintseva:

Nuorten saamat tuomiot ovat kaikin tavoin häpeällisiä.
Dimaa syytettiin laittomasta asekaupasta, vaikka hän oli ampumaradalla töissä, opetti siellä vuodesta 2016 lähtien, järjesti kilpailuja ja osallistui niihin. Hänellä oli työhönsä lupa kansalliskaartilta, poliisi ja FSB olivat hyväksyneet hänet. Asianajaja hankki kansalliskaartilta vahvistuksen luvasta. Dimalla oli viisi ampuma-asetta, mm. isänsä metsästysase, joka oli virallisesti siirretty pojan nimiin. Hänellä oli siis laillinen lupa säilyttää sitä. Ampuma-aseiden korjaajan koulutuksen hän sai ollessaan armeijassa 2013–14.

Nostaessaan rikosjutun FSB ei tiennyt eikä välittänyt, ovatko nuoret vasemmistoa vai oikeistoa. Vasta kun ilmeni, että nuoret ovat vasemmistolaisia, heitä syytettiin ”suunnitelmista kumota valtiovalta anarkistisen valtion perustamiseksi”, mikä itsessään on absurdi väite.

Dima ei ole anarkisti, vasemmistolainen ja antifasisti kylläkin. Vuonna 2011 hän törmäsi kavereineen Hitler-tervehdyksiä tekevään joukkoon ja syntyi tappelu. Poliisi otti kiinni molemmat ryhmät, se tarkkaili silloin äärioikeistoa. Molemmat päästettiin vapaaksi, mutta poikaamme alettiin selvästikin pitää silmällä.

Hän on myötätuntoinen vähävaraisia kohtaan, järjesti kaveriensa kanssa vaatteiden vaihtotilaisuuksia (free market), ilmaisia elokuvanäytöksiä. Lähinnä ei-kaupallisia dokumentteja yhteiskunnasta, sodasta, ekologiasta.

Vastapuoli

Vuonna 2016 tuli Penzaan uusi FSB-päällikkö Sergei Sizov, jota kehuttiin mediassa ”kehitysimpulssin antamisesta” organisaatiolle. Toukokuussa 2019 hän sai ylennyksen everstistä kenraalimajuriksi ja palasi Tšeljabinskiin – ilmeisesti se kehitysimpulssi oli lastemme vangitseminen.

Saimme kuulla poikamme pidätyksestä ollessamme Moskovassa. Diman oli määrä olla asemalla mummoa vastassa, ja kun vastuuntuntoista poikaa ei näkynyt, mummo soitti ja hätäännyimme. Diman puhelin ei vastannut. Pari tuntia myöhemmin soitti toinen mummo, jonka luona Dima asui, ja kertoi kotietsinnästä. Mieheni vaati puhelimeen rikostutkijan ja hänelle kerrottiin terrorismiepäilystä. Hän ajoi kotiin Penzaan, mutta poliisissa ei kerrottu mitään. Koko 1,5 vuoden aikana meidän kanssamme ei ole puhuttu, käsittävät varmaan, että meitä on turha painostaa. Dima ei saanut kirjeitämme, eikä asianajaja saanut tavata häntä kahden kesken. Niinpä hän pystyi kertomaan kuulustelumenetelmistä vasta sitten, kun hänet oli kidutuksella saatu tunnustamaan rikoksia.

Diman terveys on heikentynyt, hän kärsii sähköiskujen seurauksista. Näkö on huonontunut normaalista -2:een, koska häntä riiputettiin pää alaspäin. Myös hakkaaminen ja sähköiskut ovat vaikuttaneet lasiaisen rakenteeseen. Kidutuksien ajaksi laitettu suukapula on murentanut poskihampaat lähes täysin. Dima on aina ollut allerginen ja nyt hänellä on astma.

Tulevaisuus

Dima on rauhallinen, hymyilee ja tekee suunnitelmia, hän haluaa puhdistaa tahritun nimensä ja puolustaa ihmisyyttään. Hän on aina ollut idealisti ja pitää velvollisuutenaan puolustaa Venäjän perustuslaissa taattuja ihmisoikeuksia. Me pysymme hänen rinnallaan.

Olen nyt jatkuvasti liikkeellä, tapaan asianajajia, toisten tuomittujen vanhempia, esiinnyn mediassa. Näin pysyn järjissäni, en jää yksin. Tuntuu pahalta, että tämä on niin väärin ja vääryys on samalla niin ilmeistä, ettei tarvitse todistella mitään. Kuitenkin joudumme todistelemaan, että lapsemme eivät ole terroristeja.

Mitäkö haluaisin sanoa ihmisille? Ettei koskaan saa sulkea silmiään ja olla välinpitämätön. Täytyy olla aktiivinen, ettei tällainen onnettomuus kohtaisi omia lapsia. Poliitikotkin ovat ihmisiä, jotkut heistä näkevät, että sortokoneisto eristää nyt aktiivimmat nuoret, hankkiutuu eroon maansa rehellisistä kansalaisista.

Haluaisin sanoa Putinille: ”Olette maamme presidentti. On rumaa sulkea silmänsä näiltä tapahtumilta. Tiedätte, mitä ja miksi nyt tapahtuu, olette antanut suunnattoman vallan turvallisuuspalvelulle, jonka miehet tekevät mitä tahansa edetäkseen urallaan.”

14.2.2020
Oksana Tšelyševa
Suomennos Kirsti Era