Pääkirjoitus: Luetun ymmärtämistä

Pääkirjoitus: Luetun ymmärtämistä

Julkisessa keskustelussa toistuu vähän väliä huoli nuorten lukutaidon heikkenemisestä. Valitettavasti näyttäisi siltä, että ainakin osalla toimittajista olisi myös syytä hioa lukutaitoaan.

Suomen Kuvalehden Tuomo Lappalainen oli ”lukenut” edellisessä Rauhanpuolustaja-lehdessä julkaistun professori Risto Marjomaan haastattelun ymmärtämättä lukemaansa. Ei siis ihme, että Lappalaisen tulkinta tuotti häneltä Twitteriin hieman erikoisia kommentteja: ”Rauhanpuolustajat, tuo stalinistisen liikkeen muinaisjäänne, onnistuu käsittelemään Ukrainan sotaa merkkitolkulla moittimalla lähes pelkästään länttä eikä juuri lainkaan Venäjää.” Jatkokommentit osoittivat nekin luetun ymmärtämisen puutetta jutun sisällön osalta. Lappalaista komppasi peukuttamalla myös muutama Helsingin Sanomien toimittaja. Toivottavasti kyse oli siitä, että he eivät olleet lukeneet haastattelua, eikä tukiopetuksen tarpeesta.

Muutama lukuohje Lappalaiselle lienee paikallaan. Haastattelussa julkaistut mielipiteet ovat haastateltavan, tässä tapauksessa professori Marjomaan, joka ansiokkaasti yrittää avata syitä, miksi monet Afrikan maat eivät ole liittyneet Venäjän vastaiseen rintamaan. Eikä se, että Marjomaa tai Rauhanpuolustaja-lehti analysoi syitä tähän, tarkoita samanmielisyyttä näiden maiden kanssa. Pitänee vielä varmuuden vuoksi lisätä – jos lukija ei tätä ymmärrä – että näiden maiden asenne ei ole sama asia kuin niiden hyväksyntä tai tuki Venäjän hyökkäykselle.

Kiitos kuitenkin Lappalaiselle haastatteluun tutustumisesta sekä jakamisesta ja kommentoinnista Twitterissä. Se on lehtemme verkkosivuilla kaikkien aikojen luetuimpien artikkeleiden joukossa. Lukijat antoivat ansiokkaasti myös Twitterissä palautetta, joka koski laajemminkin Rauhanpuolustajien toimintaa, johon suosittelen Lappalaistakin tutustumaan. Mahdollisesti 1970-luvulla kärsityt traumat kannattaa siinä yhteydessä jättää omaan arvoonsa.

Siteeraan tässä vielä Marcus Porcius Cato vanhempaa (234–149 eaa.): ”Muutoin olen sitä mieltä, että Karthago on hävitettävä.”

Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.