Pääkirjoitus: Hybridisodankäynnin soturit

Pääkirjoitus: Hybridisodankäynnin soturit

Suomen satavuotisjuhlan alla suomalaismedia ja monet turvallisuuspoliittiset asiantuntijat ovat osallistuneet ahkerasti omaan ”hybridisotaansa” Venäjän kanssa. Ei ihme, jos kansalaisten huoli kasvaa. Infosodankäynnin tavoitteena lienee kansalaisten tuen hankkiminen uusille asehankinnoille ja Nato-jäsenyydelle, vaikkei sitä kaikissa yhteyksissä suoraan mainitakaan.

Jo viime vuonna hallituksen Ulkopoliittiselta instituutilta tilaamassa raportissa todettiin muun muassa, että ”Yksi selvä riski on, että Venäjä voisi käyttää sitä [satavuotisjuhlaa] historiapoliittisesti hyväkseen pyrkimällä esimerkiksi yhteiseen muistojuhlan viettoon sekä eri tavoin Suomen itsenäisyyttä kyseenalaistamalla”. Raporttia tekemässä ollut UPIn tutkimuskoordinaattori Toivo Martikainen pelotteli, että Venäjä voisi vihjata Suomen itsenäisyyden olevan jotenkin kyseenalainen. Valtioneuvoston sittemmin eronnut viestintäjohtaja ja Suomen turvallisuuskomitean asiantuntijajäsen Markku Mantila pelotteli samansuuntaisesti vedoten Venäjän mediassa esitettyihin näkemyksiin.

Jännityksellä odotamme milloin Putin esittää ukaasin Suomen itsenäisyyden kyseenalaistamiseksi, ehkä hän panttaa päätöstä itsenäisyyspäiväksi?

Epäilyksiä varmaankin herätti se, ettei Putin viimekesäisen Suomen-vierailun yhteydessä esittänytkään suoraa onnittelua 100-vuotiaalle Suomelle. Muun muassa entinen Moskovan Suomen suurlähettiläs Hannu Himanen ja Pekka Haavisto yhdessä lukuisten Venäjä-asiantuntijajournalistien kanssa jäivät niitä kaipaamaan. Toinen entinen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie puolestaan kertoo uudessa Vakaus vaakalaudalla -kirjassa varsin oudosta episodista liittyen Venäjän tarjoamiin onnitteluihin.

Venäjä nimittäin olisi ollut valmis onnittelemaan 100-vuotiasta Suomea lahjoittamalla talousvaikeuksiin ajautuneen Pietarin Suomi-talon. Mutta lahja ei kelvannutkaan, vaan katsottiin, ettei Suomi tarvitse almuja Venäjältä. Sen sijaan Suomi osti talon 7 miljoonalla eurolla, ehkä kertyneitä kiky-säästöjä käyttäen. Varmaan löytyy ”Venäjä-asiantuntijoita”, joiden mukaan ilmainen talo olisi ollut Troijan puuhevonen, jonka sisällä olisi ollut vihreitä miehiä, valmiina hyökkäämään huomaamatta maahamme metsästysseurueina tai maanteille ilmesty- neissä TIR-rekoissa, joiden muodostamasta hybridiuhasta UPIn tutkija Charly Salonius-Pasternak halusi taannoin muistuttaa.

Eli onnitteluja kaivataan, mutta ei kuitenkaan liiallisia. Syntymäpäiväkortti riittänee.

Putinin Venäjä ei ole miellyttävä demokratia, ja se kuten kaikki muutkin maat pyrkivät vaikuttamaan turvallisuusympäristöönsä. Toivoisi kuitenkin, että media ja erilaiset ”asiantuntijat” ja kommentoijat voisivat laittaa hieman jäitä hattuun.

Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.