Näkökulma: Kansanmurhan kokeneista kansanmurhan tekijöiksi

Näkökulma: Kansanmurhan kokeneista kansanmurhan tekijöiksi

Lähi-idässä kuohuu, kun Israel kohdistaa Gazan asukkaisiin mittavaa hyökkäystä vastauksena Hamasin iskuun Israeliin. Tuomitsen kaiken ja kaikkien väkivallan, mutta sotarikoksista kuuluu joutua vastuuseen, oli niiden tekijä sitten kuka tahansa.

Israel perustettiin länsimaiden tuella vuonna 1948 Palestiinaan. Palestiinalaiset ajettiin kodeistaan ja Israel julistautui itsenäiseksi. Palestiinalaiset kutsuvat tapahtumaa Nakbaksi eli katastrofiksi. Siitä alkoi laiton miehitys, palestiinalaisten tähän päivään asti jatkunut systemaattinen sorto, nöyryytys, apartheid-käytännöt ja etninen puhdistus.

Holokausti oli kokonaisuudessaan järkyttävää toimintaa juutalaisia kohtaan. Heille haluttiin antaa oma valtio kuin hyvityksenä, mutta siihen tarkoitukseen länsi antoi maata, joka ei ollut heidän antaa. Palestiinalaisilla ei ole ollut osuutta eikä arpaa holokaustin tapahtumiin.

On selvää, että holokaustin kaltaisen barbaarisen kansanmurhan kokeneet ihmiset olivat syvästi traumatisoituneita. Siihen aikaan sodan jälkeen näistä asioista ei puhuttu, eivätkä holokaustin uhrit saaneet tarvittavaa apua traumojensa hoitoon. Näin he alkoivat hoitaa traumaansa kohdistamalla palestiinalaisiin samanlaista kohtelua kuin he itse olivat kokeneet. Syntyi Israelin valtio, joka on politisoitunut ylisukupolvinen trauma. On kovin tavallista, että rikkinäinen ihminen rikkoo muita ihmisiä ja kasvattaa lapsensakin toimimaan niin.

Hamas on syntynyt vastareaktiona palestiinalaisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sortoon. Sillä on tukijansa muissa islamistipiireissä. Palestiinalla ei ole armeijaa eikä siten mitään mahdollisuutta puolustaa itseään ja kansaansa Israelin armeijalta, jolla on voimaa, arsenaalia ja Yhdysvaltojen vankkumaton tuki.

Tuomitsen myös kaikki kansanmurhat, oli tekijänä mikä valtio tahansa. Ilman tätä johdonmukaisuutta ja ymmärrystä traumadynamiikasta emme koskaan saa rauhaa palestiinalaisille ja israelilaisille. Rauhan pyrkimysten on perustuttava ymmärrykseen ihmisen käyttäytymisestä. Minä en ainakaan ole törmännyt tällaiseen keskusteluun aiheesta.

Lisäksi on aika myöntää, että Israelin valtio oli väärä ratkaisu holokaustin uhrien tukemiseen. Yhdysvallat olisi voinut antaa siihen omalta mantereeltaan maata. Palestiinalaisilla on yhtäläiset ihmisoikeudet. Heillä on oikeus kotimaahansa, koteihinsa ja elinkeinoihinsa. Heillä on  oikeus kasvattaa lapsensa turvassa ilman jatkuvan väkivallan uhkaa.

Etnisestä puhdistuksesta on tämän syksyn aikana tullut kansanmurha. Yli 10 000 lasta on kuollut Israelin hyökkäyksessä. Israel on pommittanut kouluja, sairaaloita, ambulansseja, pakolaisleirejä ja jopa alueita, jonne he ovat kehottaneet gazalaisia siirtymään. Sotarikoksien lista on mittava. Näitä ei tule katsoa sormien läpi, vaan ne kuuluvat Haagiin siinä missä Venäjän sotarikokset Syyriassa ja Ukrainassa.

Tämä traumojen kierre on loputon, ellei traumoja aidosti kohdata. Nyt meillä on kaksi traumatisoitunutta valtioita ja kansaa. Se olisi viisaudella voitu estää.

Teksti: Maarit Snellman
Kuva: Hurrah Suhail / pexels.com

  • Kuvat Hurrah Suhail