Modiksi syntyminen olisi kammottava rangaistus Gandhille

Modiksi syntyminen olisi kammottava rangaistus Gandhille

Ensimmäinen Gandhi-rauhanpalkinto annetaan Narendra Modille ja Dalai Lamalle. Maailman suurimman rauhanpalkinnon saajista päätti Intian hallituksesta ja ulkointialaisista vaikuttajista koostuva kansainvälinen Gandhi-komitea. Palkinnon osoittaminen Dalai Lamalle voidaan komitean mukaan perua, mikäli Kiina lopettaa puuttumisensa Intian sisäisiin asioihin Kashmirin alueella.

Tämä on valeuutinen, toistaiseksi.

Tämä ei ole: Intian hallitus lahjoitti hiljan Suomen hallitukselle Mahatma Gandhin patsaan. Sillä juhlistettiin rauhanapostolin syntymän 150-vuotisjuhlaa. Lehtitietojen mukaan patsas pystytettiin kaikessa hiljaisuudessa Helsingin Hermanniin. Eikö molempien maiden ulkoministerien läsnäolo rikkonut hiljaisuutta?

Se pitää rikkoa ja elämöidä. Mielestäni lahjaa ei olisi pitänyt vastaanottaa. Intiassa ovat vallankahvassa tänään niiden perilliset, jotka vuonna 1948 tapattivat Mahatman.

Jos haluatte pitää hauskaa, älkää kutsuko Gandhia paikalle. Hän panee omantuntonne kolkuttamaan. Näin kuuluu intialainen viisaus. Eikö ulkoministeri Pekka Haavisto ollut tietoinen lahjoittajien ansioluettelosta? Mikäli Gandhi uudestisyntyisi, hän olisi takuulla ilmaantunut Hermanniin paastoamaan patsaan poistamiseksi.

Ystäväni kyseli pikkutyttönä äidiltään, onko rosvoillakin äiti. Kukaan ei synny syylliseksi. Jos Mahatman murhauttajien aateperilliset osoittaisivat syvää katumusta, lahjoituksen voisi hyväksyä.

Mitä vielä, sisäisten vihollisten jahti kiihtyy. Intiasta on tulossa pelon valtakunta kaikille niille, jotka eivät marssi Modin tahdissa. Maan parlamentissa istuu tänään Modin puolueen poliitikkoja, jotka julistavat Gandhin murhanneen Nathuram Godsen olleen suuri patriootti.

Mikä irvokkainta, Gandhia ollaan väkisin synnyttämässä uudestaan.

Yläkastisia on viidennes Intian hinduväestöstä. Heidän sielunsa vaeltavat, joten heillä on vähintään kaksi elämää. Alakastiset ja kastittomat saavat tyytyä yhteen.

Kansakoulussa opetettiin, että nuhteeton ponnistelu voi kohentaa hindun sijoitusta kastihierarkiassa. Huonosti eläneen ranking tippuu. Kannattaa kilvoitella, vaikka vain harvalla onnistaa. Lapsityöläisten vanhemmat ovat useimmiten lapsityöläisiä.

Mahatma Gandhi kuului korkeaan kauppiaskastiin eli vaeltavasieluisiin. Uskonto oli vahvin aineeni koulussa. Siksi väitän, että jos Narendra Modi on uudestisyntynyt Gandhi, Mahatman on täytynyt elää umpisurkeasti. Kaikkien uskontojen jumalat armahtakoon Gandhia tältä hirvittävältä rangaistukselta.

Modista tuli pääministeri vuonna 2014. Gandhin haltuunotto käynnistyi välittömästi. Mahatmasta kertovan kirjan julkistamistilaisuudessa Modin kulttuuriministeri Mahesh Sharma hehkutti, millainen onni Intiaa on potkaissut, kun on saatu uusi Gandhi maan johtoon.

Gandhin suolamarssin kunniaksi rakennetun muistomerkin laatoissa ylistetään Modia ja luetellaan ”kahden monumentaalisen visionäärin” toisilleen esittämiä(?) kunnianosoituksia.

Edes Gandhin pitkäaikaista kotia Sabarmatin ashramia ei ole säästetty ”modifioinnilta”. Ulkomaiset valtiojohtajat voivat vihkiytyä siellä Modin elämäntyöhön.

Käsinkehrätyt ja -kudotut khadi-tekstiilit ovat yksi tunnetuimpia Gandhiin liitettyjä tavaramerkkejä. Ne symbolisoivat siirtomaakahleista irti rimpuilleen maan omavaraispyrkimyksiä. Pientä suurta.

Vuoden 2017 valtiollisen khadi- ja kyläteollisuuskomitean vuosikalenterin nähneet hieraisivat silmiään. Kansikuvapoika oli vaihdettu, ensimmäisen kerran 61 vuoteen. Nyt rukkia kehräsi Modi.

Matkavinkki Intiaan: Hyvin varustetuista asusteliikkeistä voitte hankkia gandhilaisen Modi-kurtan (paidan).

Koko Suomen kansa iloitsi, kun Urho Kekkonen syntyi, kuuluu vanha viisaus. Entistäkin isompi osa Intian kansasta iloitsi, kun Narendra Modi voitti vaalit toistamiseen.

Modi on pirullisen taitava poliitikko. Vaikka Intian talouskasvu on hidastunut, hänen puolueensa BJP kasvatti kannatustaan. Vaaliasetelman lavastus Intian (hindujen) ja Pakistanin (Intian muslimien) väliseksi sodaksi oli neronleimaus (katso Rauhan Puolesta 3/2019). Intian sisäiset ”pakistanit” murskattiin.

BJP:n valta nojaa sen ulkoparlamentaariseen emoyhtiöön. Kaikkialle Intiaan juurtunut puolisotilaallinen RSS on perustamisestaan saakka vannonut yhden koon hinduvaltion nimiin. Gandhin puheet muslimien yhdenvertaisuudesta olivat myrkkyä järjestölle.

Gandhi kauhisteli RSS:n natsilaisia ja fasistisia otteita, hyvästä syystä. Järjestön voimamiesten mielestä Intialla oli opittavaa Hitleriltä ja Mussolinilta. Gandhi likvidoija Godse oli RSS:n aktiiveja.

Gujaratin pogromi vuonna 2002 teki elinikäisestä RSS:n aktiivista järjestön supertähden. Osavaltiopääministeri Modi sulki silmänsä, kun äärihindut murhasivat vähintään tuhat muslimia.

RSS:n vaatimusten mukaisesti Modin hallitus kumosi hiljan Intian peruslaissa artiklan 370, joka takasi kashmirilaisille rajallisen autonomian. Toimi oli Intian 200 miljoonalle muslimille muistutus siitä, mikä heitä odottaa, jos he eivät alistu mukisematta kolmannen luokan kansalaisiksi.

Gandhi korosti, että kashmirilaisilla tulee olla oikeus valita itse isäntänsä. Modi-Gandhi on luvannut loihtia Kashmirista paratiisin ja halata kaupan päälle kaikkia sen asukkaita. Modi tiesi, että kashmirilaisten nöyryyttäminen villitsisi hänen kannattajansa.

Paratiisin rakentaminen käynnistyi kashmirilaisten johtavien poliitikkojen pidätyksillä ja alueen panolla uutispimentoon. Ympäri Intiaa asuvien kashmirilaisten tutuntuttujen uusimmat somepostaukset eivät yllätä. Niissä ylistetään Pakistanin pääministerin Imran Khanin puheita tai suudellaan hänen kuviaan.

Se sopii Modille. Sekin kasvattaa hänen suosiotaan Intiassa, kun kaikkien kashmirilaisten messiaaksi julistautunut Khan vihjailee YK:ssa ydinsodan mahdollisuudella, jos kashmirilaisten itsemääräämisoikeutta ei turvata. Khanin kuvastossa se voi toteutua vain Pakistanin kenraalien komennossa.

Modi tajuaa Gandhin kansainvälisen maineen. Häntä ei ole varaa lynkata symbolisesti Intian toisen supermiehen Jawaharlal Nehrun tapaan. Ulkomailla kannattaa kiskoa Gandhi-naamari päähän. Pääministerin on täytynyt olla onnensa kukkuloilla, kun presidentti Donald Trump nimesi Modin Intian maanisäksi, tai ainakin melkein.

Seuraavan kerran Modilla olisi mahdollisuus osoittaa katumusta tammikuun 30. päivänä. Vaan olisiko Modilla rohkeutta ärsyttää omiaan? Miksi äärihindut surisivat sinä päivänä, jolloin heidän oma miehensä nirhasi maanpetturin.

Toiveuutinen: Helsingin keskustaan on noussut valtavan julkisuuden saattelemana Gandhi-patsas. Intialaisten ja suomalaisten rauhanjärjestöjen yhteishanke syventää entisestään Findia-yhteistyötä, totesi Intian pääministeri juhlapuheessaan.

Teksti Mikko Zenger