Mitä on punk? sai Punni-lastenkirja­palkinnon 2019

Mitä on punk? sai Punni-lastenkirja­palkinnon 2019

Timo Kalevi Forssin ja Aiju Salmisen Mitä on punk? on saanut tämän vuoden Punni-kirjallisuuspalkinnon. Lastenkirjainstituutti myöntää palkinnon kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

Palkintoperusteissa sanotaan muun muassa näin:

”Timo Kalevi Forssin ja Aiju Salmisen Mitä on punk? edustaa mainiosti tämän hetken uusia kotimaisia lasten ja nuorten tietokirjoja, jotka on tehty laadukkaasti, huolella ja kohderyhmä huomioiden. Tietokirjassa uusi, kiinnostava aihe tuodaan esille taitavasti ja eri näkökulmista, lapselle sopivalla tietomäärällä ja tavalla, joka saa aikuisenkin kiinnostumaan. Mitä on punk? on rohkea uusi avaus sekä aiheensa että toteutustapansa puolesta.
Mitä on punk? on kiehtovan rouhea tietopaketti, joka kertoo niin punk-musiikin synnystä ja historiasta kuin punk-asenteesta 1970-luvulta nykypäivään. Kirja on laadukas ja monipuolinen tietokirja, jossa kuvitus, teksti ja taitto muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kirjan hilpeä huumori ja kantaaottavuus lomittuvat upeasti kautta linjan.”

Timo Kalevi Forss toteaa, että hyvää lastenkirjaa lukevat sekä aikuiset että lapset.
”Kaipaan lastenkirjoihin enemmän sisältöä. Mielenkiintoinen lastenkirja voi kertoa vaikka ilmastonmuutoksesta. On kuitenkin tärkeää, ettei kirjan sisältö ole liian totista tötteröä, sillä kirjallisuus on myös hauskaa. Hyvä lastenkirja saa lapsen mielikuvituksen liikkeelle ja inspiroi häntä omaehtoiseen toimintaan. En pidä huonona, että lastenkirjoissa olisi myös opettavaisia aineksia, kunhan niistä ei saarnata ainoina oikeina totuuksina. Parhaat lukemansa lastenkirjat ihminen muistaa aikuisenakin.”

Aiju Salmisen mukaan lastenkirjallisuuden yksi merkitys on tuoda esiin ajatuksia ja ilmiöitä, joihin lapset eivät ole vielä ehtineet törmätä.
”Kirjat voivat auttaa ymmärtämään sitä, millaisia muut ovat ja millaisia mahdollisuuksia maailma tarjoaa. Tulevaisuudessa kiinnitetään varmasti paljon huomiota myös siihen, miten monipuolisesti kirjat nostavat esille erilaisia ja eritaustaisia ihmisryhmiä. Toivon, että kirjat herättäisivät lasten kiinnostusta kulttuuriin ja taiteeseen. On myös hienoa, jos lastenkulttuuri saa kokijansa mieleen kysymyksiä ja ihmetystä.”

Palkinnon arvo on 4000 € ja se jaetaan tasan tekijöiden kesken. Suomen Rauhanpuolustajat onnittelee Forssia ja Salmista!

Mitä on punk? Rauhanpuolustajien ja Rosebudin Umpihanki-sarjaa. 2018.