Latvian turvallisuuspoliisi pidätti venäjänkielisiä toimittajia

Latvian turvallisuuspoliisi pidätti venäjänkielisiä toimittajia

Joulukuun 3. päivänä Latvian turvallisuuspoliisi SGB suoritti kotietsintöjä ja pidätyksiä kuudessa venäjänkielisten journalistien asunnossa. Seitsemän baltnews.lv-sivustolle kirjoittanutta journalistia pidätettiin, heidän joukossaan Andrei Jakovlev, Vladimir Linderman, Andrei Solonenko ja Alla Berezovskaja, ja heidän tietotekniset työvälineensä takavarikoitiin. Kolmen muun nimet eivät ole tiedossa, eivät myöskään SGB:n toiminnan perusteet. Samana päivänä Baltnewsin Facebook-sivu suljettiin.
Kuulustelujen jälkeen kaikki journalistit julistettiin epäillyiksi rikkomuksista EU:n Venäjä-sanktioita vastaan.

Andrei Jakovlev kertoo Facebookissa, että SGB ilmoitti kirjeitse muutama kuukausi sitten asettavansa hänet syytteeseen Latvian rikoslain pykälän 84 / 1 – pykälä koskee Latvian ja kansainvälisten yhteisöjen Venäjän vastaisten sanktioiden rikkomista. Jakovlev on muutaman vuoden ajan ollut baltnews.lv:n päätoimittaja.
”EU:n sanktioita vastaan rikkovat esimerkiksi taloudelliset suhteet venäläisten oikeus- ja luonnollisten henkilöiden kanssa, jotka ovat sanktiolistalla. Rangaistus voi olla jopa neljä vuotta vankeutta.”
SGB tulkitsee journalistien työn rikastuttavan sanktiolistalla olevaa  Dmitri Kiseljovia (Kremlin propagandistia – suom. huom.). Kuitenkaan listalla ei ole yksikään Venäjän valtion media, ei edes Kiseljovin johtama Russia Today.

Jakovlev katsoo, että journalistien luona tehdyt kotietsinnät johtuvat ”halusta puhdistaa informaatiokenttä ja luoda Latviaan yksimielisyys, ja halu voittaa pyrkimyksen esiintyä oikeusvaltiona”. Latvialaisjournalisti Zhanna Karelina kirjoittaa: ”Venäjäksi kirjoittavia latvialaisia journalisteja syytetään kirjoittamisesta Venäjän mediaan. Näin tehdään sen jälkeen, kun maan venäjänkielinen lehdistö on käytännössä täysin tuhottu. Millaisiin julkaisuihin heidän siis pitäisi kirjoittaa? Vai eikö Latviassa saa olla venäjänkielistä tiedotusta?”

Journalistit, joita uhkaa nyt jopa neljän vuoden vankeus yhteistyöstä Venäjän median kanssa, ovat työskennelleet eri medioille Latviassa, mutta ne on suljettu viime vuosien aikana. Esimerkiksi Virossa ja Latviassa näkynyt tv-kanava Pervyi Baltiiski lopetti lähetykset 20.3.2020. Myös sen sulkemisen syynä olivat Venäjää koskevat sanktiot. Taustoja selvittävä latvialaissivusto Re:Baltika toteaa analyysissaan päätöksen merkitsevän, että ”Viron ja Latvian venäjänkieliset, jotka katsoivat Pervyi Baltiiski -kanavaa paljon enemmän kuin muita paikallisia, saavat tästedes uutiset suoraan Moskovasta.”

Tunnetun latvialaisen journalistin Alla Berezovskajan kotiin tultiin vasta myöhään illalla, ja kuulustelu päättyi puolen yön aikaan. Sen jälkeen Berezovskaja kirjoitti: ”Miten muusikkoa voi syyttää soittamisesta? Runoilijaa runoista? Journalistia kirjoituksista? Länsimaassa 2000-luvulla? Latviassa näköjään voi. Pitää ilmeisesti kestää vielä tämäkin. Sota on sotaa, siinä otetaan vankeja ja kaapataan sotasaalista. Onneksi ystävät auttoivat antamalla vanhan tietokoneensa.”Oksana Tšelyševa
Suomentanut Kirsti Era