Lapin Rauhanpuolustajat: Jäämeren radasta Rauhan rata

Lapin Rauhanpuolustajat: Jäämeren radasta Rauhan rata

Lappilaiset Rauhanpuolustajat ovat huolestuneina seuranneet liikenneministerin ja Lapin Liiton toimia Jäämeren radan suhteen.
Mikäli se suunnitellaan Rovaniemeltä Sodankylän kautta Kirkkoniemelle, tehdään väkivaltaa alueen alkuperäiskansalle, jonka kanta jää kuulematta. Kyseessä on enemmän kuin mielipide, kyseessä on kokonainen elinkeino, jolla saadaan ekologisesti tuotettua lihaa myös muille. Ilmastonmuutoksen aikaan tämä on tärkeä näkökulma.
Mahdollisimman suora rata Helsingistä Kirkkoniemeen palvelee ennen kaikkea sotilasliitto Natoa sen uhatessa Venäjää strategisesti. Rata mahdollistaisi yhdistettynä Tallinnan tunneliin ja Riikaan vedettävään rataan Naton joukkojen nopean siirron Baltian maista Norjaan ja muuttaisi näin saamelaisten alueen pommituskohteeksi. On kohtuutonta, että kansa, joka ei edes tunne sanaa ”sota”, joutuisi tahtomattaan eturintamaan, ja alueen herkkä ja elintärkeä luonto joutuisi uhatuksi.

Mikäli oikeasti katsomme tarvitsevamme rataa Jäämerelle, olisi järkevää käyttää jo olemassa olevaa infrastruktuuria ja valmiita ratapenkkoja ja yhdistää rata Kemijärven ja Sallan kautta Murmanskin rataan. Tuloksena olisi Rauhan rata, koska se motivoisi hyviin naapuruussuhteisiin Venäjän kanssa ja yhdistäisi myös Pohjois-Suomen rataverkostoon aina Kiinaan asti. Se olisi luontoa säästävin ja halvin ratkaisu. Säästyvät miljardit voidaan käyttää ihmisten terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämiseksi alueella sekä olemassa olevan infrastruktuurin korjaamiseen ja kehittämiseen.

Ihmiskunta ei selviä varustelukierteestä. Tarvitsemme liennytystä ja yhteistyötä, jos haluamme jäädä eloon.

Tuula Sykkö, Lapin Rauhanpuolustajien puheenjohtaja
Kerstin Tuomala, sihteeri