Kunhan vain ei tule sotaa! Yli 5000 venäläistä vetoaa rauhan puolesta

Kunhan vain ei tule sotaa! Yli 5000 venäläistä vetoaa rauhan puolesta

Eho Moskvyi -radiokanavan nettisivuilla julkaistiin 30.1.2022 julkilausuma, jonka on tähän mennessä allekirjoittanut yli 5000 venäläistä. Tekstissä tuodaan voimakkaasti julki tavallisten venäläisten huoli tämänhetkisestä sodanuhasta ja siitä, miten Venäjä tilanteessa toimii. Julkilausuma on vakava kannanotto rauhan puolesta ja  sisältää painavaa kritiikkiä Venäjän johdon toimintaa kohtaan.

Kannanotto on tässä kokonaisuudessaan Kirsti Eran suomentamana.

 

Venäläisten rauhaa puolustavien julkilausuma Venäjän johdossa toimivaa sodan puoluetta vastaan

 

Huolestuttavaa tietoa Venäjän mahdollisesta tunkeutumisesta Ukrainaan tulee yhä enemmän. Tietoa kiivaasta palkkasotilaiden värväämisestä Venäjällä ja polttoaineen ja asetekniikan siirroista Ukrainaan Donetskin ja Luhanskin alueille. Vastauksena tähän Ukraina varustautuu kiivaasti ja Nato lähettää lisäjoukkoja Itä-Eurooppaan. Jännitys ei lievene. Päinvastoin: se vain kasvaa.

Venäjän kansalaiset joutuvat tosiasiallisesti panttivangeiksi rikollisessa seikkailupolitiikassa, joksi Venäjän ulkopolitiikka on muuttumassa. Paitsi että he elävät keskellä epätietoisuutta siitä, alkaako suursota, he myös havaitsevat hintojen nousevan jyrkästi ja maan valuutan arvon vajoavan. Tällaista politiikkaako venäläiset tarvitsevat? Haluavatko he sotaa ja ovatko he valmiit kantamaan sen rasitukset? Ovatko he antaneet hallitukselle mandaatin tällaiselle leikille ihmisten kohtaloilla?

Kukaan ei kuitenkaan kysy Venäjän kansalaisten mielipidettä. Yhteiskunnallista keskustelua ei käydä. Valtiollisilla tv-kanavilla on esillä vain yksi näkökulma: sotaa kannattavien. TV:stä kaikuvat suorat sodalla uhkailut, sieltä tulvii aggressiota ja vihaa Ukrainaa, Amerikkaa ja länsimaita kohtaan. Vaarallisinta on kuitenkin se, että sota esitetään mahdollisena ja väistämättömänä kehityskulkuna. Kansalaisia yritetään johtaa harhaan, turmella, syöttää heille ajatus pyhästä sodasta länttä vastaan – kotimaan kehittämisen ja kansalaisten elintason kohottamisen sijasta. Hinnasta ei puhuta, mutta sen joutuvat maksamaan juuri rivikansalaiset – valtavan ja verisen hinnan.

Me vastuuntuntoiset Venäjän kansalaiset ja patriootit käännymme Venäjän poliittisen johdon puoleen esittäen avoimen, julkisen haasteen sodan puolueelle, joka on muodostunut hallituspiirien sisälle.

Edustamme sitä osaa Venäjän yhteiskunnasta, joka vihaa sotaa ja pitää rikollisena jo sodan uhkan ja rikollisten puhetyylin käyttöä ulkopoliittisessa retoriikassa.

Me vihaamme sotaa, te pidätte sitä mahdollisena vaihtoehtona. Puolustamme rauhaa ja kaikkien Venäjän kansalaisten hyvinvointia, te taas käytätte heidän henkeään ja kohtaloaan panoksena poliittisessa pelissänne. Te petätte ihmisiä ja käytätte heitä hyväksenne, me puhumme heille totta. Me puhumme Venäjän nimissä, ette te, sillä Venäjän kansat ovat menneiden sotien miljoonat uhrit muistaen jo vuosikymmeniä noudattaneet elämässään sananlaskua ”kunhan vain ei tule sotaa”. Oletteko te unohtaneet tämän?

Näkemyksemme on äärimmäisen yksinkertainen: Venäjä ei tarvitse sotaa Ukrainaa ja länttä vastaan. Kukaan ei uhkaa meitä, kukaan ei hyökkää kimppuumme. Moisen sotaidean edistämiseen perustuva politiikka on moraalitonta, vastuutonta ja rikollista, eikä sitä voida harjoittaa Venäjän kansojen nimissä. Sellaisella sodalla ei voi olla legitiimejä eikä moraalisia päämääriä. Maamme diplomatian ei pidä omaksua mitään muuta kantaa kuin sellaisen sodan kategorinen torjuminen.

Sen lisäksi ettei sota vastaa Venäjän intressejä, se myös sisältää uhkan maan olemassaololle. Poliittisen johdon mielettömät teot, jotka sysäävät meitä kohti tällaista rajapyykkiä, johtavat väistämättä joukkomittaisen sodanvastaisen liikkeen syntymiseen. Meistä jokainen on luonnollisesti osa siitä.

Teemme kaiken mahdollisen estääksemme ennalta ja tarpeen tullen lopettaaksemme sodan.

Vetoomuksella on tuhansia allekirjoittajia:
professoreita, kulttuuri-ihmisiä, akateemikkoja, toimittajia, ihmisoikeusaktiiveja, rivi-ihmisiä,  perheenäitejä jne.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa fyysikko, professori Ilja Ginzburg, designer Marina Klimova, ihmisoikeusaktiivi Lev Pomomarjov, akateemikko Jefim Hazanov, poliitikot Lev Šlosberg ja Grigori Javlinski, muusikot Pavel Orlov ja Andrei Makarevitš, kirjailija Nina Katerli, professori Karen Akopjan ja ohjaaja Anna Šapiro.

Täydellinen nimilista allekirjoittajista täällä.