Kolumni: Militaarismin sietämätön keveys

Kolumni: Militaarismin sietämätön keveys

Kirjoitin Rauhanpuolustajien somemainokseen ”militaarismi”. Minä, joka olin joskus tunnettu nipottamiseen asti ulottuvasta pikkutarkkuudestani. Nolotti.

Mutta aloin miettiä, mitä militaarismi voisi tarkoittaa. Kielitoimiston sanakirjan mukaan ’taara’ tarkoittaa tavaran painoa. Wikipediassa se selitetään näin: ”Taara eli taarapaino tarkoittaa yleensä rahtia tai matkustajia kuljettamaan tarkoitetun maaliikennevälineen omapainoa eli tyhjää painoa.

Tyhjä paino. Siitä tuli mieleen militarismin onttous, tyhjyys. En ole suuri ajattelija. Mutta jos militarismilla tarkoitetaan ”sotilaallisten seikkojen yksipuolinen korostamista; sotahenkisyyttä; sotilasvaltaa”, militaarismi voisi merkitä sotahenkisyyden, sotilasvallan tyhjyyttä, onttoutta ja elämänkielteisyyttä. Sitä, miten elämälle vierasta tyhjyyttä militarismi tiukassa tuhoisuudessaan lopulta on. Militaarismi on kasvualustaa rauhalle, tasapainolle, tasa-arvolle ja elämää tukeville hyville asioille.

Mainoksessa, johon tämä inspiroiva typo osui, lukee ”mieletön militaarismi”. Ja sehän sopii. Mainio Kielitoimiston sanakirja nimittäin antaa ’mielettömälle’ arkikielessä myös merkityksen ’huikea’, ’huima’. Kuvitellaan huimaa militaarismia, jonka hengessä sotahenkisyyteen kyllästyneet kansalaiset alkavat vaatia kauniimpaa, parempaa, väkivallattomampaa elämää ja maailmaa. (Pysyvätpä ainakin poissa pahanteosta ja ylikuluttamisesta.)

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien järjestösihteeri.