Kolumni: Kuka pelkää tottelemattomuus­akatemialaista?

Kolumni: Kuka pelkää tottelemattomuus­akatemialaista?

Reilu vuosi sitten seisoin uusien tuttavien kanssa Rautaveden äärellä laiturilla katselemassa tähtitaivasta. Rannan nuotiopaikalta kuului puheensorinaa ja naurunpurskahduksia. Laituria reunustavat heinät kahisivat hennosti tuulenvireessä ja viilenevä yö nosti järven pintaan usvaa. Ihailimme joukolla tähtien kirkkautta. Olimme nimittäin kaikki kaupunkilaisia, joille tähtiä pullollaan hohtava taivas oli harvinainen näky. Yksi meistä paljasti olevansa tähtitiedeintoilija ja opetti muulle porukalle, miten paikantaa Pohjantähti. Otavan kauhan nokasta suora linja ylös, ensimmäinen vastaantuleva kirkas tähti.
”Onks se toi?”
”Vähänkö siistiä!”
”Mä muistan tän vielä vanhanaki.”

Oivaltamisen riemu kantautui rantaan, ja nuotiolta saapui lisää porukkaa, joka sai heti kuulla uuden, jännittävän tiedon, kun tähtitieteilijäämme kehotettiin jakamaan kikka uudestaan. Pian toinen aalto innostusta ja hehkutusta kaikui läpi Rautaveden.
Tuolloin, elokuussa 2021, alkoi lukuvuoden mittainen osallistumiseni Tottelemattomuusakatemiaan. Toki akatemia-aikoihin kuului muutakin kuin tähtitaivaan ihmettelyä. Iso osa muistikuvistani liittyy muistiinpanojen kirjaamiseen ja erilaisten asiantuntijoiden kuulemiseen. Yhteiseen vitsailuun ja elokuvista ja kirjoista intoilemiseen. Vertaistuen jakamiseen, kun maailmantuska iski päälle.

Koneen Säätiö on myöntänyt Rauhanpuolustajille Tottelemattomuusakatemiaa varten 50 500 euron apurahan. Upeaa! Tällainen tieto innostaa ja ilahduttaa, tuolla rahalla nimittäin mahdollistetaan paljon oppimista ja tekemistä. Aivan yhtä innoissaan asiasta ei kuitenkaan ollut perussuomalaisten verkkojulkaisu Suomen Uutiset, joka kertoi asiasta elokuussa 2022 viittaamalla Tottelemattomuusakatemian toimintaan ”radikaalivasemmiston räyhäämisenä”.

Ehkä otsikoinnissa on kyse vain klikkien keruusta ja perussuomalaisille ominaisesta kansankiihotusmyllytyksestä. Vai hirvittääkö oikeistoa ajatus perussuomalaisten arvojen vastaisesta maksuttomasta oppimismahdollisuudesta nuorille niin paljon, että se pitää piilottaa Koneen Säätiön kritisointiin? Kun Suomen Uutisissa kauhistellaan sitä, miten Tottelemattomuusakatemiassa opitaan ”suoran toiminnan askelkuvioita”, tietää tekevänsä jotakin vaikuttavaa.

Vaikuttavuudesta huolimatta Tottelemattomuusakatemiassa ei suunniteltu perussuomalaisten pelkäämää ”woketus”-kampanjointia. Opimme ja keskustelimme muun muassa keinoista vähentää eriarvoisuutta ja rakentaa kansainvälistä solidaarisuutta. Teimme lehtiliitteen ja järjestimme itsenäisyyspäivän juhlat. Perustimme lukupiirin ja käsityökerhon. Tulimme varmemmiksi yhteiskunnallisiksi toimijoiksi, joiden tavoite on rakentaa rauhanomaisempaa ja tasa-arvoisempaa tulevaisuutta. Jos sen kokee uhkana, on syytä mennä itseensä ja pistää arvomaailmansa mankeliin.

Teksti: Anni Vihervirta

Kirjoittaja on radikaalivasemmistolainen räyhääjä, jolle Tottelemattomuusakatemia opetti, että välillä voi yrittää vaikuttaa myös rauhallisin keinoin.