KOLUMNI: JOULUPUKKI TAKAISIN

KOLUMNI: JOULUPUKKI TAKAISIN

markku_kolumniJoulun sanoma on rauhan ja kaikkien ihmisten hyvän tahdon toivotukset. Sitä taidamme tänä jouluna tarvita enemmän kuin vuosiin. Ilmastosopimuksesta eroon haluavan Trumpin valinta presidentiksi ei varmaankaan vielä näissä vesisateissa näy, mutta ei siltä suunnalta kovin puuterilumisia joulujakaan kannata odottaa. Ehkä Helsingissä jo viime jouluaattona Lauttasaaren sillalla skootterilla päristellyt joulupukki hylkää porovaljakon pysyvästi.

Hyvä huono uutinen on kuitenkin se, että kiinalaiset voivat jo nyt ilmansaasteista niin pahoin. Maan sitoutuminen Pariisin päästötavoitteisiin näyttäisi pitävän. Voi myös toivoa, että Trumpin valinta panee liberaalin enemmistön miettimään tosissaan sitä, mikä muu on mennyt pieleen kuin se, että oma nainen ei tullut valituksi. Samaa katkeraa kalkkia on seuraavissa vaaleissa tarjolla myös monessa Euroopan maassa.

Joulupukkihan antaa lahjoja tasapuolisesti kaikille lapsille kiitokseksi osallistumisesta yhteisen hyvän tekemiseen. Ja jos joltakin pääsi unohtumaan hyvä käytös, tonttujen tehtävänä on muistuttaa häntä velvollisuuksista muita kohtaan. Nykyisessä post-joulupukin ajassa tämäkin on toisin. Globaalin maailman tonttuarmeija manipuloi ja urkkii, ja tarvittaessa se käyttää myös kättä pidempää kurittomien nujertamiseksi.

Maailman köyhille lapsille Aleppoon, Mosuliin, Sanaahan, Kabuliin ja Gazaan teknovarustellut tonttuarmeijat vievät lahjaksi summittaisia pommituksia ja lennokkien iskut hautajaissaattueita ja hääkulkueita vastaan. Tämä lahjan saamatta jääminen ei olisi alueen satojen miljoonien ihmisten onnea nykyisestään vähentänyt.

Siksi tänä jouluna oma toiveeni onkin, että yhä useampi meistä vaatisi kansainvälisten investointipankkien omistajaohjauksella yt-neuvotteluissa viraltapantua joulupukkia takaisin. Silloin joulun sanoma otettaisiin jälleen ihmisten iloksi levittämään hyvää tahtoa, kaiken maailman tontut kokoontuisivat joulupukin muorin suuren riisipadan ääreen, josta nälkäiset aterioisivat kylläkseen, ja maailmanpajassa valmistuvat lahjat jaettaisiin kaikille tasapuolisesti.

Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.