Kolmekymmentä vuotta Loviisan rauhanfoorumia

Kolmekymmentä vuotta Loviisan rauhanfoorumia

tarja_halonenElokuun ensimmäisenä viikonloppuna juhlittiin Loviisassa kolmekymmentä vuotta täyttävää Loviisan Rauhanfoorumia. Juhlapuheen piti tapahtuman suojelija, presidentti Tarja Halonen, Loviisan rauhanpalkinto luovutettiin Vappu ja Ilkka Taipaleelle heidän elämäntyöstään rauhanliikkeen hyväksi, ja historiakatsauksen piti foorumin alullepanija ja kaksi ensimmäistä vuosikymmentä foorumin pääsihteerinä toiminut Veli-Matti Hynninen. Lovisa Gymnasiumin Musiksalen oli kutakuinkin täynnä yleisöä. Musiikista vastasivat cupolaa soittanut Lauri Wuolio ja harpisti Salla Hakola. Tilaisuutta isännöivät pääsihteeri Leena Viikari ja Loviisan Rauhanfoorumin neuvottelukunnan puheenjohtaja Ilari Rantakari.

Paljon on kolmessa vuosikymmenessä ehtinyt tapahtua. Alustuksia ja paneeleita, keskusteluita ja väittelyitä, teatteria ja tanssia, afromusiikkia ja körttiseuroja. Ideana on alusta asti tulla yhteen, kohdata, kuunnella ja keskustella. Tulla tutuiksi ja nauttia kesästä. Loviisaan ovat kokoontuneet rauhanjärjestöt, poliitikot puolueisiin katsomatta, tieteen ja taiteen tekijät, eri uskontojen ja elämänkatsomusten edustajat, myös puolustusvoimien edustajat. Yhteistä on ollut halu vuoropuheluun ja usko väkivallan vähentämisen mahdollisuuteen.

Kaikki lähti liikkeelle Hiroshima-illan kynttiläkulkueesta, joka vuodesta toiseen oli Loviisassa vetänyt mukaansa muuta valtakuntaa suuremman osanottajajoukon.
Sen ympärille alettiin 1980-luvun lopussa koota tapahtumia, joista osaa on järjestetty säännöllisesti vuosittain sen jälkeen: seminaareja, toritapahtuma, rauhanmessu, konserttia, yhteislaulua ja elokuvaa.

Tänä vuonna seminaarien aiheina olivat Suomen synty, Ukraina, ydinaseriisunta ja paperittomat. Lisäksi Laivasillalla haastateltiin Hiroshima-päivän iltana Nonviolent Peaceforcen pitkäaikaista johtokunnan jäsentä Outi Arajärveä ja aseettomana rauhanturvaajana samalle järjestölle Etelä-Sudanissa työsken- televää Rami Kolehmaista.

Timo Virtala

TAIPALEET PALKITTIIN ELÄMÄNTYÖSTÄÄN

Loviisan Rauhanfoorumi
antoi foorumin 30-vuotisen historian 7. rauhanpalkinnon Vappu ja Ilkka Taipaleelle heidän pitkästä elämäntyöstään sosiaalipolitiikan ja rauhantyöhön parissa.
Rauhanliiton varapuheenjohtaja Risto Pontela kiitti puheessaan, että ”monet marginaaliin jäämässä olevat ryhmät ovat Taipaleiden ansiosta saaneet äänen ja huomion, jota on tarvittu tasapainoista ja yhteiskunnallista rauhaa rakentavaan kehitykseen”. Esimerkkeinä Pontela mainitsi Marraskuun liikkeen, mielenterveyskuntoutujien aseman parantamisen, Lex Taipaleena tunnetun syrjäytyneiden työttömien asemaa parantavan toiminnan ja sosiaali- ja terveysministeriön sekä Stakesin toiminnan kehittämisen.
Rauhantyössä ja pasifismin markkinoimisessa jouduitte
tulikokeeseen jo pian avioliittonne solmimisen jälkeen, kun Ilkka tuomittiin aseistakieltäytymiseen yllyttämisestä”, Pontela totesi. Taipaleet ovat olleet mukana muun muassa Sadankomitean perustamisessa, Rauhaliiton toiminnan kehittämisess ja Lääkärien sosiaalinen vastuu -järjestön käynnistämisessä.