Kansalaisjärjestöt huolissaan rasismista Maailma kylässä -festivaalilla

Kansalaisjärjestöt huolissaan rasismista Maailma kylässä -festivaalilla

Joukko kansalaisjärjestöjä on julkaissut avoimen kirjeen, jossa ne vetoavat Maailma kylässä -festivaalia järjestävään Kepaan, jotta se tekisi linjauksen, että rasistiset järjestöt eivät ole tervetulleita osallistumaan tapahtumaan. Festivaalille on aiemmin osallistunut ihmisoikeusloukkauksiin osallinen Juutalainen kansallisrahasto.

Maailma kylässä -festivaalilla oli mukana vuonna 2014 Israelin hallituksen kanssa yhteistyötä tekevän järjestön Juutalainen kansallisrahasto (JNF) Suomen haara. JNF on osallinen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin Israelissa ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla. JNF osallistuu palestiinalaisten häätämiseen mailtaan ja heidän kotiensa tuhoamiseen, jotta heidän tilalleen voidaan asuttaa juutalaisia. YK on tuominnut JNF:n toiminnan institutionaalisena syrjintänä.

Vuonna 2015 Kepan toiminnanjohtaja Outi Hannula totesi, että JNF ei ole enää tervetullut festivaalille, koska ”festivaalilla ei saa sanoilla tai teoilla saa rikkoa ihmisoikeuksia ja toimia Kepan arvojen vastaisesti”.
Vuonna 2016 JNF oli kuitenkin taas otettu mukaan. Outi Hannulan mukaan Kepan arvio siitä, että JNF rikkoo ihmisoikeuksia ei ole muuttunut, mutta Kepa on luopunut siitä periaatteesta, että sen tapahtumiin osalliset järjestöt eivät saa olla rasistisia eivätkä rikkoa ihmisoikeuksia.

Kepan virallinen toiminta-ajatus on se, että ”Kepa kokoaa ja innostaa suomalaista kansalaisyhteiskuntaa toimimaan rohkeasti oikeudenmukaisen maailman puolesta”.

Joukko kansalaisjärjestöjä, mukaan lukien ICAHD Finland, Palestiinalaisten siirtokuntayhdistys ja Rauhanpuolustajat, vetoaa nyt avoimessa kirjeessä Kepaan, jotta se noudattaisi tätä linjaa ja ottaisi selvän kannan, että rasistiset järjestöt eivät ole tervetulleita sen tapahtumiin.

ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen toteaa:
”Rasismin torjuminen on vakava asia. Kepa on jo todennut, että JNF:n toiminta on sen arvojen kanssa ristiriidassa.
Vähin mitä Kepa voi tehdä, on linjata, että rasistiset järjestöt eivät ole tervetulleita Suomen suurimmalle monikulttuurisuusfestivaalille. Jos Kepa ei pysty omassa toiminnassaan ottamaan itse kantaa rasismia vastaan, niin miten se voi edistää rasismin vastaista työtä yhteiskunnassa?”

Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro vetoaa Kepaan:
”Kepan tulee toimia julkistamiensa periaatteiden mukaisesti. Rasistiset tahot eivät kuulu Maailma Kylässä -festivaaleille. Kepan jäsenjärjestönä Rauhanpuolustajat ei voi hyväksyä avoimesti rasistisen ja ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneen järjestön osallistumista järjestön organisoimaan toimintaan.”

Maailma kylässä -festivaali on Suomen suurin monikulttuurinen tapahtuma, ja se järjestetään tänä vuonna 27.–28. toukokuuta.

Lue avoin kirje täältä.