EU-tuomioistuin päätti: EU:n ja Marokon väliset sopimukset eivät voi kattaa miehitettyä Länsi-Saharaa

EU-tuomioistuin päätti: EU:n ja Marokon väliset sopimukset eivät voi kattaa miehitettyä Länsi-Saharaa

isoeucourt_celebration_eEuroopan unionin tuomioistuin antoi keskiviikkona 21.12.2016 lopullisen lausuntonsa EU:n ja Marokon välisestä vapaakauppasopimuksesta, joka allekirjoitettiin vuonna 2012. Päätös on hyvin selväsanainen. Kauppasopimukset eivät voi koskea Marokon miehittämän Länsi-Saharan aluetta. EU-maista Hollanti ja Ruotsi ovat jo aiemmin korostaneet eniten sitä, ettei Länsi-Saharassa tuotettuja tuotteita saa tuoda EU:n alueelle marokkolaisina.
Tuomioistuin toteaa myös, että sama koskee jo vuonnna 2000 tehtyä assosiaatiosopimusta, jossa määritetään EU:n ja Marokon välisiä suhteita. Päätöksen perustelut noudattavat oikeuden julkisasiamiehen aiemmin syyskuussa antamia perusteluja.
 
Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen toteaa: ”Päätös on merkittävä asia länsisaharalaisille heidän kamppailussaan itsemääräämisoikeutensa toteuttamiseksi. Samalla päätös on tuki niille EU-maille ja muille tahoille, jotka ovat vaatineet kansainvälisen oikeuden kunnioittamista EU:n ja Marokon välisissä suhteissa ja Länsi-Saharan konfliktin ratkaisemisessa.”
 
Tuomioistuimen lehdistötiedote (englanniksi):
 
 
Tuomioistuimen koko päätös (suomeksi):
 
 
 
Lisätietoja: wsrw.org