Donetskin tulitus kiihtyi 5. marraskuuta

Donetskin tulitus kiihtyi 5. marraskuuta

Rauhanpuolustajien delegaatio vieraili syyskuussa Ukrainassa. Oksana Tšelyševa kirjoittaa, mitä marraskuun alussa tapahtui esimerkiksi Opytnoen kylässä, jossa he vierailivat paria kuukautta aiemmin.

 

Marraskuun 5. päivänä kello 16.40 Ukrainan armeija tulitti voimakkaasti Donetskia Grad- raketinheittimillä. Donetskin asukkailta saatujen tietojen mukaan ensimmäisten 40 minuutin aikana Avdievkan suunnalta ammuttiin 40 ohjusta Donetskin lentokentän suuntaan ja 80 Jasinovatskin piirin Jakovlevkan taajaman suuntaan.

40 minuuttia rakettitulituksen kohteena on pitkä aika. Lähes heti sosiaaliseen mediaan ilmaantui Donetskin asukkaiden kommentteja ”hirveistä äänistä”, joita he kuulivat ensi kerran vuoden 2015 jälkeen. Kommenttien kirjoittajat olivat kaukana Jakovlevkasta tai Donetskin kaupungin Kievskin kaupunginosasta, itse tulituksen kohteet olivat suojassa. Niin kiihkeää Grad-ammuntaa ei ole esiintynyt pitkään aikaan.

Kun kirjoitin Facebookissa Jakovlevkaan kohdistuneesta pommituksesta, eräs Donetskissa tapaamani kollega kirjoitti Lontoosta: ”Vanhempani ovat Jakovlevkassa. Vaikka kuinka pyydän heitä olemaan käymättä mökillä, se on heille elannon lähde: he eivät taaskaan saa eläkettä, koska viettävät enemmän aikaa Donetskissa.” Hän onnistui saamaan heihin yhteyden ja sai kuulla, että he ovat elossa. Illalla tuli tieto, että yksi Jakovlevkan talo oli palanut maan tasalle.

Jokseenkin heti tulituksen alettua Ukrainan ”antiterroristisen operaation” lehdistökeskus alkoi tiedottaa, että tulitusta eivät aloittaneet he vaan ”tasavallat”. He väittivät, että ”Donetskin kansantasavallan” joukot tulittivat Opytnoen kylän seutua ja Avdievkan kaupunkia Ukrainan puolella. Avdievkan asukkaat eivät kuitenkaan vahvistaneet tietoa pommituksesta.

Rauhanpuolustajien delegaatio vieraili syyskuussa Ukrainassa. Kävimme Opytnoen kylässä, ja nyt kuulin, että päivällä 5. marraskuuta Avdievkan suunnasta tuli 57 Ukrainan armeijan sotilasajoneuvoa, muun muassa panssari- ja bensankuljetusajoneuvoja. Ne ajoivat Opytnoen läpi Donetskin suuntaan.

optynoe2
Kuvat on otettu Opytnoen kylässä, joka sijaitsee Donetskin entisen lentokentän ja Advivkan kaupungin välissä. Viitisenkymmentä ihmistä elää pahasti vahingoittuneissa taloissa. Tässä kerrostalossa on kymmenen asukasta. Selvitäkseen hengissä he siirtyvät asunnosta toiseen ja pysyvät yhdessä ylläpitääkseen lämpöä. Syyskuun alussa he olivat valmistamassa ruokaa improvisoidulla liedellä, jonka he olivat rakentaneet pihalle. Vettä tai sähköä ei ole kaasusta puhumattakaan. Opytnoe on yksi alueista, joissa on kaikkein vaikeinta selviytyä, koska sitä tulitetaan eikä paikallisilla viranomaisilla ole kiinnostusta helpottaa asukkaiden ahdinkoa. Jos tulitus on liian ankaraa, asukkaat muuttavat kellariin, jonka he ovat muuttaneet pommisuojaksi. Vaikein ajanjakso oli vuonna 2015, jolloin he eivät päässeet pois pommisuojasta useisiin kuukausiin.

opytnoe1
Noin kello 15.30 Opytnoen ja Avdievkan välisiä peltoja alettiin ampua (toisen puolen) tankeista. Opytnoen asukkaat laskivat noin sata yksittäistä tankin laukausta kello 15.30–16.20. Osa ammuksista putosi aiemmin tuhoutuneeseen Opytnoen osaan. Kylän muutamasta kymmenestä siviiliasukkaasta kukaan ei onneksi haavoittunut. Eräät asukkaat kumosivat huhun, että siellä olisi illalla räjähtänyt ammusvarasto. Kuitenkin kuultiin tieto, että Donetskin osapuoli vastasi illalla ja yöllä niin ikään raketinheitintulella.

Donetskin tulittaminen raketinheittimillä alkoi siis kello 16.40 ja vaimeni puoli kahdeksan tienoilla, mutta kello 20.40 alkoi kaupungin pohjoisosan tulittaminen Avdievkan suunnalta uudelleen.

Donetskissa on havaittu lukuisia siviilikohteiden vaurioita. Vähintään 30 asuintalosta rikkoutui ikkunoita ja/tai kattoa. Kaasunjakelulinjat vioittuivat, mutta vauriot onnistuttiin rajoittamaan, mikä osoittaa jälleen kunnallistekniikan hoitajien rohkeutta. Tulitus kohdistui myös Donetskin jakamoon, joka hoitaa vedenjakelua paitsi Donetskissa ympäristöineen myös Ukrainan hallitseman alueen taajamissa, muun muassa Avdievkassa. Varalla oleva kloorijohto vioittui taas – asema on säännöllisesti joutunut tulituksen kohteeksi. Jos syntyy nestemäisen kloorin vuoto, on ekologinen katastrofi väistämätön, eikä se säästä ketään, olipa konfliktissa sitten ”oikealla” tai ”väärällä” puolella.

Kaksi Donetskin asukasta (s. 1952 ja 1982) oli saanut vammoja. Ihmeen kaupalla automatkustajat pelastuivat tultuaan Kievskin kaupunginosaan toisaalta Donetskista. Autossa oli vanhemmat ja kolme pientä lasta, tulituksen alkaessa he olivat jo onneksi tuttaviensa kodin luona ja lapset ehtivät suojaan kellariin.

5.11. vammautui myös kolme vuonna 2007 syntynyttä poikaa. He löysivät koulun N:o 110 leikkipaikalta räjähtämättömän ammuksen, johon yksi pojista heitti tiilen. Artjom Jarovoi kuoli räjähdyksessä heti, Juri Raskosov ja Jevgeni Bogdanov vietiin sairaalaan kriittisessä tilassa.

Eräs Ukrainan puolen haastateltavani arvioi, miksi tilanne kärjistyi juuri nyt: ”Ongelma on ehkä joukkojen siirrossa: Opytnoessa ja Avdievkan lähellä ollut prikaati lähtee asemistaan ja tilalle tulee uusi. Siirtyminen merkitsee tekniikan siirtoja. Tämä ehkä laukaisi eiliset tapahtumat Opytnoen lähellä.”

Etyjin tarkkailuryhmä ei pystyne arvioimaan Opytnoen tienoon peltojen tilannetta, sillä paikka on yksi niistä, minne he eivät voi ajaa päällystämättömien teiden takia. Kun ajoimme syyskuussa Avdievkasta Opytnoeen, saattajamme sanoi, että käyttämämme tie oli ainoa, siltä oli raivattu miinat aivan hiljattain. Ei ole takeita, etteikö ilmaantuisi uusia miinoja.

On myös mahdollista, että Ukrainan armeija toteutti Opytnoessa presidentin käskyä. Marraskuun 3. päivänä presidentti Porošenko julisti Kiovan alueen kylään tehdyllä vierailulla ohjusjoukkojen päivää juhlittaessa: ”Ukrainan armeijan tykistön täytyy valmistautua palaamaan tarpeen tullen erotuslinjalle maan itäosissa, antiterroristisen operaation suoritusalueella.”

Tämä julistus rikkoo Minskin sopimuksia raskaiden aseiden vetämisestä 50 kilometrin päähän erotuslinjasta.

Teksti Oksana Tšelyševa
Kuvat Anna Zaretska