UKRAINA: UKRAINA TÄNÄÄN 2

UKRAINA: UKRAINA TÄNÄÄN 2

ukraina_kartta

Tämä liite on toinen osa Rauhanpuolustajien elo-syyskuussa 2017 Ukrainassa vierailleen delegaation tuloksista. Antero Eerola, Antti Rautiainen ja Oksana Tšelyševa haastattelivat vierailunsa aikana yli 30:tä kansalaisaktiivia, toimittajaa ja poliitikkoa – näiden lisäksi he tapasivat Etyjin edustajia ja vierailivat heidän kanssaan Itä-Ukrainan konfliktialueella. Haastatteluissa ovat päässeet ääneen hyvin erilaisia ja ristiriitaisiakin näkemyksiä edustavat ukrainalaiset. Mielipiteet eivät useinkaan perustu todennettuihin tosiasioihin vaan jommankumman osapuolen propagandistiseen tiedotustoimintaan.

Valitettavasti puolueettoman ja luotettavan tiedon saanti ns. kansantasavaltojen alueelta on huomattavasti vaikeampaa, eivätkä esimerkiksi kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt voi toimia alueella.

Delegaation vierailun tuloksista voidaan päätellä, etteivät Ukrainan ongelmat liity pelkästään Itä-Ukrainan konfliktiin. Maasta ei voida puhua demokratiana ja oikeusvaltiona samoilla mittareilla kuin Länsi-Euroopan maista. Valtava korruptio, oligarkkien valta ja väkivaltainen, aseistettu, avoimesti toimiva äärioikeisto tekevät maan kehityksestä huolestuttavan ja arvaamattoman.

Tuntuu, ettei millään konfliktin osapuolista ole todellista intressiä rauhanprosessin edistämiseen. Jatkuvat tulitaukorikkomukset ovat tästä selkeä todiste. Alueen siviiliväestö on jäänyt eniten kärsiväksi osapuoleksi, joka ei saa ääntään kuuluviin. Ja mitä kauemmin konflikti jatkuu, sitä hankalammaksi tulee sen ratkaiseminen. Sodan uhrit ja tuhot molemmin puolin rintamalinjaa lisäävät joka päivä sotaa ylläpitävää katkeruutta ja vihaa. Lännen ja Venäjän olisi pikaisesti löydettävä yhteinen sävel osapuolten painostamiseksi tulitaukoon, mikä on ensimmäinen edellytys rauhanprosessille.

Delegaation hyvän kansainvälisen vastaanoton saanut virallinen yhteenvetoraportti suosituksineen on julkaistu englanniksi Rauhanpuolustajien nettisivuilla. Rauhanpuolustajat jatkaa omalta osaltaan työtä Ukrainan konfliktin ymmärtämiseksi ja mahdollisten ratkaisumallien löytämiseksi ja kansalaisyhteiskunnan tukemiseksi.

Teksti Teemu Matinpuro