Suomalaiset taiteen ja tieteen tekijät liittyvät Israelin vastaiseen boikottiin

Suomalaiset taiteen ja tieteen tekijät liittyvät Israelin vastaiseen boikottiin

Yli 120 suomalaista taiteen, tieteen ja kulttuurialan tekijää sekä yli 20 organisaatiota on allekirjoittanut Finland Against Apartheid -julkilausuman, joka tuomitsee palestiinalaisiin kohdistuvan sorron ja Israelin valtion harjoittaman apartheid-politiikan.

Allekirjoittaneet sitoutuvat olemaan esiintymättä Israelissa ja kieltäytyvät ottamasta vastaan työtä Israelin valtion tai sen instituutioiden rahoittamissa projekteissa, kunnes Israelin harjoittama apartheid-politiikka loppuu.

Allekirjoittaneiden joukossa on eri alojen tekijöitä ja instituutioita, esimerkiksi näyttelijä ja professori Elina Knihtilä, muusikko Samuli Putro, galleristi Ilona Anhava, valokuvaaja Meeri Koutaniemi, räppäri ja kirjailija Karri Miettinen alias Paleface, fysiikan tutkija Syksy Räsänen, näyttelijä-ohjaaja Noora Dadu, taiteilija Koko Hubara, HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali, Turun taiteilijaseura, Q-teatteri ja lukuisat muut.

Kulttuuriboikotti on osa kansainvälistä, palestiinalaisten johtamaa BDS-kampanjaa, joka pyrkii painostamaan Israelia kunnioittamaan kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt totesivat keväällä, että Israelin järjestelmä täyttää kansainvälisessä oikeudessa määritellyt apartheidin tunnusmerkit.

Vetoomuksessa kutsutaan suomalaisia ja Suomessa toimivia taiteen, tieteen ja kulttuurin alojen tekijöitä ja organisaatioita liittymään boikottiin.

Helsingin yliopiston fysiikan tutkija Syksy Räsänen toteaa:
”Kulttuuriväen ja tutkijoiden boikotilla oli tärkeä rooli Etelä-Afrikan apartheidin korvaamisessa demokratialla. Sama pätee Israelin kohdalla. Kulttuuriboikotit vievät viestin suurelle yleisölle Israelissa: apartheidia ei voi hyväksyä, yhtäläiset oikeudet kuuluvat kaikille.”

”Osana väkivallatonta boikottiliikettä teen sen, mitä kansalaisena ja taiteilijana pystyn”, sanoo boikottiin sitoutunut suomalais-palestiinalainen näyttelijä-ohjaaja Noora Dadu. ”Palestiinalaiset taiteilijat ja tutkijat kärsivät miehityksestä ja sorrosta monin tavoin sekä arkielämässään että työssään niin Israelissa, Itä-Jerusalemissa, Länsirannalla kuin Gazassakin.”

Suomalainen, israelilaistaustainen taiteilija ja aktivisti Koko Hubara kertoo seuraavansa erilaisia ihmisoikeuskeskusteluja suomeksi, englanniksi ja hepreaksi sekä vasemmisto- että oikeistolähteistä: “Kaiken informaation valossa näen israelilaisten kulttuuri- ja tiedeinstituutioiden boikotoimisen erittäin varteenotettavana keinona valottaa palestiinalaisten sortoa ja Israelin heitä kohtaan harjoittamaa apartheid-politiikkaa uudesta näkökulmasta, suomalaisessa kontekstissa.”

Julkilausuman allekirjoittaneen Rakkautta & Anarkiaa elokuvafestivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä kommentoi: ”Elokuvan kautta voidaan muuttaa maailmaa, ja tärkeää on myös kiinnittää huomiota teosten takaiseen vallankäyttöön. Liittymällä yhteiseen rintamaan haluamme osaltamme voimistaa sitä kansainvälistä ääntä, joka vaatii ihmisoikeuksia palestiinalaisille ja myös Suomen valtiota toimimaan tarmokkaammin tämän eteen.”

Palestiinalainen, Israeliin kohdistuvaa akateemista ja kulttuuriboikottia koordinoiva järjestö PACBI kommentoi suomalaisten aloitetta: ”Palestiinalaiset arvostavat suomalaisten taiteilijoiden ja tutkijoiden päätöstä liittyä rauhanomaiseen boikottiin. Boikotti kohdistuu Israelin kulttuurisektoriin ja tiedemaailmaan, jotka osaltaan tukevat valtion apartheid-politiikkaa.”

Finland Against Apartheid -julkilausuma, allekirjoitukset ja lisätietoja:
www.finlandagainstapartheid.com