Spartakin uhkaavat fallokset

Spartakin uhkaavat fallokset

Spartak Khachanov, 34, on uusin tulokas Artists at Risk -turvapaikkaresidenssissä Helsingin Suomenlinnassa. Turvapaikkaohjelma tarjoaa kotimaassaan vainotuille taiteilijoille hengähdystauon ja mahdollisuuden jatkaa taiteen tekemistä.

Khachanov on Ukrainan kansallisen taideakatemian 4. vuoden opiskelija. Hänen ongelmansa alkoivat joulukuussa 2018, kun hän luovutti tutkintoon kuuluvan työnsä, jonka aihe oli vapaa. Khachanovin työ koostui falloksenmuotoisista sotilasta ja ohjusmuodostelmista, jotka olivat esillä akatemian käytävällä. Työ raivostutti erään muotoiluosaston opettajista. Vladimir Kharchenko, joka oli itse toiminut vapaaehtoisena terrorisminvastaisessa operaatiossa, tulkitsi antimilitaristisen teoksen loukkaavan itseään, armeijaa ja Ukrainaa.

Skandaali ei päättynyt murskattuihin figuriineihin. Kharchenko vaati Spartak Khachanovin erottamista akatemiasta. Erottamiskokouksen aikana puolisotilaallisen S14-ryhmän joukkoja tuli akatemian tiloihin. He uhkailivat Spartakia ja vaativat häneltä anteeksipyyntöä. Ukrainan opiskelijoiden ja taiteilijoiden keskuudessa näkemykset Spartakista ja hänen taiteestaan vaihtelivat, mutta hän sai tukea monilta.

”Inhoan kaikkia sotilasparaateja riippumatta siitä, mikä armeija marssii. Kadulla on ohjus, joka saattaa pian tappaa ihmisiä. Yksi ohjus on puolen Ukrainan arvoinen.”
Toteemi1. Valepatriotismia. Vaihtuvat värit: valheelliset kansalliset symbolit verhoavat aitoa. Teos on tehty aidoista isänmaallisista raaka-aineista: sianhäntiä sataprosenttisesti ukrainalaisista sioista, valkosipulia ja herukoita. Se tuoksui isänmaallisuudelta.
Toteemi2. Valepatriotismia. Vaihtuvat värit: valheelliset kansalliset symbolit verhoavat aitoa. Teos on tehty aidoista isänmaallisista raaka-aineista: sianhäntiä sataprosenttisesti ukrainalaisista sioista, valkosipulia ja herukoita. Se tuoksui isänmaallisuudelta.
Kuoleman voitto (takaisin Brengeliin): näkemykseni sodasta lapsena. Sota oli aikuisten leikkikenttä. Pienet veistokset edustavat kaikki kansoja, jotka olivat sotineet. Aikuiset leikkivät ihmisten elämillä.
Toveri: Kaipaus Eurooppaan.