Rauhankasvatus­neuvola 10: Gandhia kansalaiskäyttöön

Rauhankasvatus­neuvola 10: Gandhia kansalaiskäyttöön

Juttusarjassa annetaan käytännönläheistä vinkkausta rauhankasvatuksen toteutukseen. Rauhankasvatus on hieno sana, jota ei ole syytä hylätä, vaikkei se ole ollutkaan muodissa sitten 1980-luvun. Sitä paitsi jokaisen meistä on hyvä harjoittaa rauhankasvatusta aina kun tilaisuus tarjoutuu. Kätilönä Rauhankasvatusneuvolassa toimii opettaja Hanna Niittymäki Jakomäen peruskoulusta.

 

M. K. Gandhi (1869–1948) teki elämäntyönsä kauan sitten Etelä-Afrikassa ja Intiassa, mutta hänen menetelmiään käytetään yhä. Myös Suomessa käydään satyagraha-taisteluita ja toimitaan kuten kunnon satyagrahit!

Mitä satyagraha on?  (Satya + agraha = totuus + päättäväisyys)

Satyagraha-menetelmän lähtökohtana on korkea moraali, luottamus omaan asiaan ja yhteisöön mutta myös vastustajaan. Satyagrahin tuli olla väkivallaton ja totuuteen pyrkivä. Hän ei saanut pelätä mitään eikä ketään. Satyagraha-taistelun menetelmiksi muodostuivat muun muassa neuvotteleminen, yhteistyöstä kieltäytyminen, marssiminen, tottelemattomuus, lakkoilu ja paasto. Satyagrahien tuli aina pyrkiä ymmärtämään vastustajaa ja saavuttaa konsensus. Heillä tuli olla sisäinen halu tehdä hyvää.

 

Esimerkkejä Gandhin satyagraha-taisteluista:

  • Intialaisia vaadittiin Etelä-Afrikassa kuljettamaan jatkuvasti mukanaan eräänlaisia passeja. Gandhi organisoi massiivisia passien polttamisia. Lopulta passeista luovuttiin.
  • Brittihallinnolla oli Intiassa suolamonopoli. Gandhi marssi 24 päivää kestäneellä marssilla kannattajineen kohti merenrantaa. Rannalla kerättiin suolaa Gandhin kehotuksesta. Alkoi suuri kansalaistottelemattomuuskampanja. Vankilat täyttyivät suolalain rikkojista. Lopulta laista luovuttiin.
  • Gandhi järjesti valtavat joukot mukaan saaneen Ei yhteistyötä -kampanjan, jossa boikotoitiin kaikkea brittiläistä. Tavoitteena oli saada hallinto luopumaan useista intialaisia koskeneista rajoituksista.
  • Paastoaminen oli satyagrahan menetelmä, jolla Gandhi pyrki vaikuttamaan ns. seuraajiinsa. Hän sanoi, että se on menetelmä, jota ei voi koskaan käyttää vihamiehiään vastaan. Ajatuksena oli siis, että Gandhi pyrki omalla kärsimyksellään muuttamaan ihmisten toimintaa parempaan suuntaan. Hän esimerkiksi paastosi toivoessaan, että hindulaiset avaisivat temppelit myöt kastittomille ja avioliitot kastittomien ja muiden välillä yleistyisivät. Näin myös tapahtui.

 

Nykypäivän satyagraha-taisteluita Suomessa:

  • Luokan pojat nousivat vastustamaan luokkansa tyttöjen yhteen tyttöön kohdistamaa syrjintää ja kiusaamista suomalaisessa alakoulussa. Pojat ilmoittivat yhtenä rintamana, että nyt riittää.
  • Turvapaikanhakijoiden rauhanomainen Oikeus elää -mielenilmaus Helsingin Rautatientorilla on jatkunut kuukausia. Sen tavoitteena on vastustaa kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja pakkopalautuksia.
  • Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten piilottelu on yleistynyt, niin että sitä voisi kutsua jo satyagraha-henkiseksi kansalaistottelemattomuuskampanjaksi.
  • Kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista allekirjoitti yli 166 000 ihmistä ja se meni läpi eduskunnassa.
  • Opettajana olen usein itkenyt luokassa osoittaakseni omaa kärsimystäni oppilaiden kohdeltua toisiaan huonosti. (Paastoaminen olisi ehkä hiukan liikaa). Tätä menetelmää voi suositella ainoastaan tilanteessa, jossa nauttii läsnäolijoiden kunnioitusta. Voisi ajatella menetelmän toimivan myös sisarusriitoja tai työpaikan konflikteja ratkaistaessa.

Ollaksesi satyagrahi hyvien asioiden puolesta:

  • Ole tottelematon!
  • Kerää valtava joukko ihmisiä!
  • Marssi!
  • Kieltäydy yhteistyöstä!
  • Osoita oma kärsimyksesi!