Rauhanakatemia ehdottaa 70 vuoden rauhantilan juhlimista

Rauhanakatemia ehdottaa 70 vuoden rauhantilan juhlimista

Joensuussa 1.–3.8. kokoontunut Rauhanakatemia ehdottaa, että Talvisodan perinneyhdistyksen ehdottaman Talvisota-hiihdon sijaan tulevana talvena järjestetään Jälleenrakennus-hiihto, jotta voitaisiin juhlia rauhaa. 

Opettajien ammattijärjestö
Koululiikuntaliitto
Rauhankasvatusinstituutti
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma

Joensuussa 1.–3.8.2014 kokoontunut 12. Rauhanakatemia (45 osanottajaa) keskusteli 3.8. rauhankasvatuksesta ja sodasta annettavasta kuvasta kouluopetuksessa.
Talvisodan perinneyhdistys on esittänyt järjestettäväksi koululaisten Talvisota-hiihtoa ensi talveksi. Koululiikuntaliitto on ollut hankkeelle myönteinen ja puhemies Eero Heinäluoma on lupautunut sen suojelijaksi.
Voimme pian juhlia 70 vuotta jatkunutta rauhantilaa. Tämänhetkisessä suorastaan pelottavassa kansainvälisessä tilanteessa tarvitaan mieluummin rauhan juhlimista kuin sotien muistelemista. Positiivinen kampanjateema on suomalaisten suururakka sotien jälkeisessä jälleenrakennuksessa ja hyvinvointivaltion luomisessa. Sellaiseen voisi kutsua evakkoina, rintamamiestiloilla ja ammattiyhdistyksissä ponnistelleita ikäihmisiä ja tehdä kunniaa rauhanomaiselle rakennustyölle ja sen luomalle hyvinvointivaltiolle.
Ehdotamme, että Talvisota-hiihdon sijaan järjestettäisiin jälleenrakennushiihto tai monipuolisempikin liikunta- ja muun kulttuurin tapahtumakokonaisuus. Se rohkaisisi nuoria rakentavaan yhteistoimintaan ja suuntaisi katseet eteenpäin, myönteisiin tavoitteisiin ja rauhaan.

Joensuussa 3.8.2014

Rauhanakatemian puolesta

Raisa Simola, FT, yliopistonlehtori, Joensuu
Vesa Suominen, FT, yliopistonlehtori, Oulu
Kirsti Era, FM, kääntäjä, Joensuu