Työpaikkojen rauhantoimikunta: Oli hyvä, että lähdettiin

Työpaikkojen rauhantoimikunta: Oli hyvä, että lähdettiin

[rapu] olavi (23.06.14)Suomen kieli on hyvin monimerkityksellistä, esimerkiksi lause: ”Oli hyvä, että lähdettiin”. Paljon riippuu siitä, missä yhteydessä se sanotaan. Hyvä ystäväni kertoi eräästä pilkkireissustaan, jonne hän oli saanut houkuteltua mukaan kalastuksesta vähemmän kiinnostuneen hiljaisen hissukan. Sattui vain oikein huono ilma, tuulta, tuiskua ja pakkasta. Avantoja oli tehty jo kymmeniä, ahvenia vain ei tullut, ei edes nykinyt kalamiesten pilkeissä. Sintitkin pelkäsivät surkeata keliä. Tuntien narraamisen jälkeen toveriani alkoi tympiä koko homma, palelikin jäällä värjöttely. Hän tuumasi kylmissään, että lähdetään vitomaan täältä. Pois kävellessä tämä oppipoika sanoi ystävälleni: ”Oli hyvä, että lähdettiin.” Siinä oli arvuuttelua vuosiksi, että kumpaa hän tarkoitti, sitäkö, että lähdettiin jäälle vai jäältä pois?

Suomen Natoon lähteminen on taas tapetilla, kun päähallituspuolue on avoimesti liputtanut liittymisen puolesta Ukrainan tapahtumiin vedoten. Onhan Ukraina tällä hetkellä vaarallisella tiellä, mutta neuvottelut täytyy saada rauhanomaisesti käyntiin, eikä aseilla. Enemmistö suomalaisista on Natoa vastaan ja silti jäsenyys nousee aina otsikoihin. Suomen olisi hyvä pysyä liittoutumien ulkopuolella. Sotilasliitoilla ei rauhaa rakenneta, eikä niihin kannata lähteä. Pilkillä oltaessa ei ole suurta merkitystä sillä, ollaanko menossa vai tulossa jäälle, sinttejä tulee tai ei. Suomen Natoon lähtemisestä on mielestäni paljon enemmän haittaa kuin lähtemättä olemisesta.

Ihmiset ajattelevat nykyään hyvin itsekkäästi. Solidaarisuutta ei pitäisi unohtaa, sen puolesta kannattaa puhua ja ottaa kantaa. Vanhempieni elämänohjeita olivat: Ota muut huomioon ja ole ystävällinen. Noilla neuvoilla on varmasti suuri merkitys muillekin kuin minulle. Ympäri maailmaa koetaan vääryyttä ahneuden takia. Voittojen maksimoimiseksi työtä teetetään epäinhimillisissä oloissa, työläisiä riistetään häikäilemättä. Siltä ei vain voi ummistaa silmiään. Toivottavasti joskus ihmisarvo saa yliotteen ahneudesta ja työläisiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Silloin voisi vaikka lähteä pilkille.

Olavi E. Kokkonen
Kirjoittaja on Työpaikkojen rauhantoimikunnan varapuheenjohtaja.

Kuva: Juha Huttunen