KOLUMNI: Ei pakolaisuudelle

KOLUMNI: Ei pakolaisuudelle

[rapu] make (08.05.14)Pakolaisuus ei tule sillä hoidetuksi, että ihmiset kootaan leireihin EU:n ulkopuolelle Turkkiin tai heidän pääsynsä EU:n alueelle estetään
ympäröimällä rajat piikkilangoilla Unkarin tapaan. Ei suomalaisen köyhän asema myöskään parane, vaikka täältä karkotettaisiin viimeinenkin turvapaikanhakija.

Sotaa ja vainoa pakenevat ovat oikeutettuja turvapaikkaan, mutta jos keskustelu jää tähän, pelkään, että se on hävitty jo etukäteen. Kun hallitus ”ymmärtää”, että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen on velvollisuus, mutta ei ymmärrä vastuutaan huolehtia oman maansa pienituloisista, voidaan puhua itse aiheutetusta rasismiongelmasta. Tätä epäsuhtaa rasistit ja äärioikeistolaiset populistit käyttävät kyynisesti hyväkseen.

Ihmisillä, joilla menee huonosti, on oikeus odottaa paremmin pärjääviltä solidaarisuutta ja poliitikoilta tilanteen korjaamista. Kun niiltä, joilla ei enää käytännössä ole mistä antaa, vaaditaan vielä lisää uhrauksia Suomen tai jonkun muun hyvän pelastamiseksi, osoite on yksinkertaisesti väärä. Näin toimivan hallituksen ”humanitaarinen” pakolaispolitiikka ei näytä uskottavalta.

On myös selvää, että pakolaisuus ei lopu turvapaikkamyöntöihin sen enempää kuin pakolaisten pysäyttämiseen EU:n rajoille. On sanottava ei pakolaisuudelle ja ryhdyttävä poistamaan sen hyvin tunnettuja syitä. Eurooppa ja Yhdysvallat kantavat raskasta osavastuuta pakolaiskriisistä.

Israelin verinen palestiinalaisalueiden miehityspolitiikka on ajanut miljoonia ihmisiä pakolaisuuteen.
USA:n ja sen eurooppalaisten liittolaisten laiton hyökkäys vuonna 2003 Irakiin hajotti valtion ja käynnisti yhä jatkuvan sisällissodan. Tämä on ollut merkittävä syy Isisin syntyyn.

Britannian ja Ranskan johdolla 2011 suoritettu ilmahyökkäys Libyaan hajotti hallinnon ja käynnisti yhä jatkuvan sisällissodan, jossa eri klaanit ja ääri-islamistit hallitseva osaa alueista.

Syyrian vuonna 2011 alkanut sisällissota on pitkittynyt suurvaltojen ja niiden paikallisten liittolaismaiden sodan eri osapuolille antaman avun vuoksi.

Kun tähän lisätään ekologisista syistä johtuva pakolaisuus ja köyhyydestä johtuva siirtolaisuus, ollaan asian ytimessä. Ellei maailman kriisipesäkkeille ja sosiaaliselle ja ekologiselle epätasa-arvolle tehdä jotain, ongelmat vain kasvavat.

Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.