Pentti Sainio ruotii hävittäjähankintaa – tilaa kirja ennakkoon

Tietokirjailija, toimittaja Pentti Sainion joulukuussa ilmestyvässä kirjassa Kansakunta kenraalien käsissä kerrotaan, miten kenraalit haluavat pitää poliitikot tietämättöminä aikeistaan. Siksi esimerkiksi Hornet-hävittäjien korvaamisen tarpeesta Ilma­voimat ja puolustusministeriö ovat syöttäneet hallitukselle ja eduskunnalle tarkoituksella väärää, harhauttavaa tietoa.

Vuonna 1992 Suomelle ostettiin 64 Hornetia, joista puolet on liikaa verrattuna käytettävissä olevaan kapasiteettiin lentää koneita. Ilmavoimat pystyy käyttämään täysipainoisesti 32 konetta. Suuremmalle määrälle ei löydy kapasiteettia, varoja eikä lentäjiä. Siksi koneet ovat olleet vajaakäytöllä.

Jos HX-hankkeen nimissä ostetaan noin 60 konetta, ostetaan teoreettisesti puolet koneista seisomaan käyttämättöminä. Onko Suomella varaa toistaa sama virhe kuin nykyisiä Hornet-hävittäjiä hankittaessa, vieläpä huomattavasti kalliimmalla?

Yhdysvaltalaisen hävittäjän valinta toisi mieleen neuvostoajat Suomessa. Suurvallan puolustusministeriö päättäisi pitkälle siitä, mitä aseita Suomen ylipäänsä sallitaan hankkia, ja myös sen, millä hinnalla aseita on hankittavissa ja mitä varten, eli miten asejärjestelmiä saa ja pitää käyttää.

👉  Tilaa kirja ennakkoon 8.12.2021 mennessä hintaan 15 € + postikulut.