Peace Pledge Unionin julkilausuma Ukrainasta ja Venäjästä 

Peace Pledge Unionin julkilausuma Ukrainasta ja Venäjästä 

Peace Pledge Union (PPU) julkaisi perjantaina 21. tammikuuta seuraavan lausunnon Ukrainan sodan uhasta. PPU on Ison-Britannian johtava pasifistinen järjestö ja War Resisters’ Internationalin brittiläinen osasto. Aseistakieltäytyjäliitto on jälkimmäisen jäsen.

 

Peace Pledge Union jakaa ympäri maailmaa tunnetun huolen Venäjän ja Ukrainan välisen sodan mahdollisuudesta. Lisäjoukkojen ja aseiden lähettäminen alueelle vain pahentaa tilannetta.

Vastustamme sekä Venäjän että Naton/Ukrainan poliitikkojen ja sotilasjohtajien toimia, jotka lietsovat sotilaallista jännitystä. Osapuolet käyttävät toistensa aggressiota oikeuttamaan omaansa. Seisomme kaikkien maiden sotaa vastustavien ihmisten rinnalla.

Torjumme jyrkästi kaikki väitteet, joiden mukaan Naton militarismin vastustaminen tarkoittaisi Vladimir Putinin ja Venäjän joukkojen tukemista. Vastustamme militarismia kaikilla puolilla.

Tuomitsemme Venäjän hallituksen toiminnan, kun se kokoaa joukkojaan Ukrainan rajalle. Emme hyväksy heidän väitettään, että joukkojensiirto ei ole aggressiivista, koska joukot ovat Venäjän alueella. Tuomitsemme myös Naton jäsenmaiden, mukaan lukien Yhdysvallat ja Iso-Britannia, hallitusten aggressiiviset toimet joukkojen kokoamisessa Venäjän muille rajoille. Tämä on seurausta Naton laajentumisesta itään 1990-luvulta lähtien, mikä on rikkonut kylmän sodan lopussa annetut lupaukset.

Kumpikin osapuoli käyttää toisen aggressiota oikeuttaakseen omansa. Kumpikin osapuoli väittää, että heidän toimintansa on puhtaasti puolustavaa. Sama tilanne on esiintynyt lukemattomia kertoja ennenkin monissa osissa maailmaa. Se havainnollistaa, miten turhaa on konfliktien ratkaiseminen väkivallan avulla. Militarismi yhtäällä ruokkii militarismia kaikkialla.

War Resisters’ Internationalin brittiläisenä osastona Peace Pledge Union tuntee solidaarisuutta maailman muita pasifisteja ja  antimilitaristeja kohtaan. Olemme varmoja, että Ukrainan, Venäjän, Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja kaikkien muiden asianosaisten maiden ihmisillä on enemmän yhteistä toistensa kanssa kuin militarististen poliitikkojen, kenraalien ja aseyhtiöiden kanssa, jotka kävisivät sotaa heidän nimissään.

Ison-Britannian ulkoministeri Liz Truss on todennut toistuvasti, että Iso-Britannia ja sen Nato-liittolaiset edistävät ”vapautta”. Demokratian ja kansalaisvapauksien puute Venäjällä heijastuu kuitenkin maihin, jotka Ison-Britannian hallitus laskee sotilaallisten liittolaistensa joukkoon. Naton jäsenenä on muun muassa Turkki, jolla on autoritaarinen hallinto. Samaan aikaan kun Truss väittää, että Ison-Britannian joukot puolustavat Virossa vapautta, muut Britannian joukot kouluttavat saudien sotilaita pommittamaan siviilejä Jemenissä. Ukrainan hallitus on äskettäin vanginnut sisarjärjestömme Ukrainian Pacifist Movementin jäseniä militarismin vastaisesta kampanjoinnista. Nämä toimet heijastavat sitä, miten Putinin hallinto Venäjällä tukahduttaa rauhanomaisten aktivistien toimintaa.

Ukrainan kriisiin ei ole sotilaallista ratkaisua. Kehotamme molempia osapuolia vetämään joukkoja toistensa rajoilta ja lopettamaan joukkojen ja aseiden lisäämisen jo ennestään erittäin epävakaassa tilanteessa. Kannustamme heitä keskittymään meitä kaikkia uhkaaviin todellisiin vaaroihin, mukaan lukien koronapandemia, köyhyys ja ilmastohätätila. Tuemme kaikkia ihmisiä, jotka haastavat militaristisen politiikan. Pidämme arvossa niitä eri maiden asevoimissa toimivia yksilöitä, jotka kieltäytyvät tottelemasta taistelukäskyjä tai määräystä valmistautua sotaan.

Kuva: Olena Ieleskyna, Ukraina