Pääkirjoitus: Suomi sijoittaa sotaan

Pääkirjoitus: Suomi sijoittaa sotaan

Kirjoitan pääkirjoitusta YK:n päivänä ­­24. lokakuuta Riihimäellä vietettyjen Ay-väen rauhanpäivien jälkeen. Pitkän, yli kaksi vuotta kestäneen koronatauon jälkeen oli erittäin mukava kokoontua rauhanliikkeen ihmisten kanssa hieman isommalla porukalla. Kaksi päivää erinomaisia esityksiä ja niiden virittämiä keskusteluja iltamyöhään rauhantahtoisen porukan kanssa antoivat uskoa parempaan huomiseen näinä masentavina aikoina.

Yksi osuvimmista yleisön esittämistä ­kommenteista koski sitä, miten kritiikittömästi ja militarisoituneessa ilmapiirissä Sanna ­Marinin hallitus oli toteuttanut Puolustusvoimien ja ­Rajavartiolaitoksen esittämät toiveet miljoonien ja miljardien satsauksista. Kun sotilaat ­haluavat F-35-hävittäjät tai Rajavartiolaitos aidan itärajalle, päätökset tehdään saman tien ilman ­minkäänlaista puolueetonta arviointia. ”Asiantuntijat” ­esittävät, hallitus siunaa välittömästi mukisematta ja ­veronmaksajat maksavat.

Itä-Suomen yliopiston rajatutkimukseen ­erikoistuneen professori Jussi P. Laineen mielestä raja-aidat eivät palvele tarkoitustaan. Ne eivät torju maahanmuuttajia, vaan ohjaavat heidät vaarallisemmille reiteille ja ihmissalakuljettajien uhreiksi. Esteitä rakentamalla tuetaan rikollisuutta. Laine toteaa Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa: ”En sano, että Suomen raja-aita olisi täysin hyödytön, mutta pidän sen haittoja merkittävästi suurempina kuin väitettyjä hyötyjä.”

HS uutisoi jälkikäteen näyttävästi eläkkeellä olevan ilmatorjunnan asiantuntijan, eversti evp Ahti Lapin hävittäjähankintaa kohtaan esittämän kritiikin, joka Ukrainan sotaa arvioimalla näyttää olevan hyvin perusteltua. Kritiikkiä, jota Rauhanpuolustajatkin yhdessä monien muiden kanssa esitti kuuroille poliitikkokorville.

Rauhanpuolustajat esitti eduskunnalle viimeksi Suomen ensi vuoden talousarvioesitystä kommentoidessaan, että Ukrainan sodasta jo nyt saadun kokemuksen vuoksi olisi perusteltua tehdä sekä HX-hävittäjä- että Laivue2020-hankkeista uudelleenarviointi ja selvittää, onko tehtyjä sitoumuksia mahdollista muuttaa vastaamaan paremmin, kustannustehokkaammin ja nopeammin ­todennäköisiin sodankäynnin muotoihin.

Ukrainan sodassa hävittäjät ja suuret sotalaivat ovat osoittautuneet lähes merkityksettömiksi.

Teksti: Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.