Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta jatkuvat

Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta jatkuvat

Kaksi viikkoa sitten keskeytyneet neuvottelut Iranin ydinohjelmasta jatkuvat Genevessä Sveitsissä. Osapuolet ovat ilmaisseet toivekkuutensa sovun löytämiseksi. Iranin lisäksi neuvotteluihin osallistuvat kaikki YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat (USA, Venäjä, Kiina, Britannia ja Ranska) sekä lisäksi Saksa.

Israel ja muun muassa Saudi-Arabia ovat vastustaneet neuvotteluita Iranin kanssa. Israel pelkää Iranin havittelevan ydinasetta ja Saudi-Arabia puolestaan pelkää menettävänsä vaikutusvaltaa alueelliselle kilpailijalleen. Saudi-Arabia on tukenut Syyriassa kapinallisia kun taas Iran Bashar al-Assadin hallitusta. Ratkaisun löytyminen saattaisi vakauttaa Lähi-idän tulenarkaa tilannetta ja avata neuvottelut Syyrian sisällisodan lopettamiseksi.

Neuvotteluissa on tapahtunut edistystä ja Iran on allekirjoittanut IAEA:n kanssa maan ydinlaitosten tarkastussopimuksen. Iran toivoo lievitystä talouspakotteisiin. Toisaalta maan suuret energiavarat kiinnostavat teollistuneita länsimaita. Tiistaina Iranin suurlähetystön edustalla Beirutissa voimakas räjähdys tappoi 23 ihmistä ja lähes 150 loukkaantui. Al-Qaidaan yhdistetty sunnalainen Abdullah Azzamin prikaatit -ryhmittymä ilmoittautui iskun tekijäksi. Iran on syyttänyt iskusta Israelia.