Nato-vuosi Pohjolassa: sotaharjoituksia maalla, merellä ja ilmassa

Nato-vuosi Pohjolassa: sotaharjoituksia maalla, merellä ja ilmassa

Vuonna 2017 Itämeren alueella koetaan kylmän sodan jälkeisen ajan kiivain sotaharjoitteluvuosi. Suomen armeija osallistuu muun muassa Ruotsin ja Viron pääsotaharjoituksiin. Viimevuotiseen tapaan Suomen taivaalle odotetaan ensi syksynäkin yhdysvaltalaiskoneiden vierailua. Puolustusministeriö ei ole tarkentanut, ovatko he tälläkin kertaa kutsuneet itse itsensä vai tulevatko kutsuttuina lentämään yhdessä suomalaiskoneiden kanssa Venäjän rajan tuntumassa.

Jo tätä aiemmin yhdysvaltalaiskoneita, kuten myös kahdeksan muun Nato-maan (Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Britannian, Kanadan, Ranskan ja Saksan) koneita lentää Pohjois-Suomen taivaalla. Arctic Challenge 2017 -ilmasotaharjoitus on Norjan, Ruotsin ja Suomen joka toinen vuosi järjestettävä harjoitus, tänä vuonna Suomi on järjestelyvastuussa. Mutta kuka harjoitusta todellisuudessa johtaa, jos ennakkotietojen mukaan siihen osallistuu myös Naton taistelunjohto ja muun muassa AWACS-valvontakonekalustoa? Viimeksi Ruotsin vuonna 2015 järjestämiin sotaharjoituksiin osallistui Yhdysvaltojen B-52-pommikoneita, jotka voidaan aseistaa ydinasein. Erityisesti näiden tappokoneiden mukanaolo herätti ansaittua kritiikkiä, sillä ne tulivat surullisenkuuluisiksi Vietnamin sodan aikana.

Harjoitus tekee sotamestarin

Toinen ”sotilaallisesti liittoutumaton” pohjoismaa Ruotsi puolestaan vastaa syyskuussa järjestettävästä Aurora 2017 -sotaharjoituksesta, jossa Suomikin on mukana. Se on suurin maassa järjestetty sotaharjoitus yli 20 vuoteen. Toivottavasti harjoituksen nimellä ei viitata Aurora-laivaan, josta ammuttiin lokakuun vallankumouksen ensi laukaukset vuonna 1917 – ulkopuolisten toteuttamat vallanvaihdokset kun tuppaavat epäonnistumaan, kuten USA ja Nato ovat saaneet huomata niin Afganistanissa (siellä toki myös Neuvostoliitto sai sen tuta), Irakissa ja Libyassa.

Näiden lisäksi Suomi lisää osallistumistaan myös Baltiassa järjestettäviin sotaharjoituksiin. Olemme mukana Viron Kevätmyrsky (Kevadtorm) -pääsotaharjoituksessa ja Yhdysvaltain johtamissa Saber Strike -harjoituksissa Baltiassa.

Venäjä ei jää naapureitaan maltillisemmaksi harjoittelussa. Venäjän läntisen sotilaspiirin ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad 2017 -harjoitus tulee olemaan aivan eri kokoluokkaa kuin edellinen vastaava vuonna 2013. Helsingin Sanomien mukaan Venäjän asevoimat on vuokrannut käyttöönsä 4 162 junanvaunua. Kun edellinen Zapad-harjoitus pidettiin 2013, vaunuja tilattiin vain 200.

Rauhanliike Suomessa ja Ruotsissa tulee esittämään kritiikkiä Nato-sotaharjoituksia vastaan. Venäjällä rauhanliike on valitettavasti hiljennetty toistaiseksi lähes kokonaan. Sotaharjoitusten sijaan Itämeren alueella tarvittaisiin aseriisunta-aloitteita ja yhteistyötä uuden kylmän sodan ilmapiirin sijaan.

Teemu Matinpuro