Moderni maatuska: Eläköön feministinen ekstremismi!

Moderni maatuska: Eläköön feministinen ekstremismi!

Kaksi vuotta sitten kirjoitin venäläisistä naisista ja monikansallisesta valtiosta sekä silloisen euroviisuedustajan Manizhan feministisestä ja antirasistisesta sanomasta. Kolumni loppuu naiivisti: Toivottavasti Manizha aloittaa uuden rasisminvastaisen feministisen aikakauden Venäjällä!

Vastoin toiveitani Venäjän poliittinen tilanne vyöryi lumipallon lailla alamäkeen. Venäjän miehittäjät ovat murhanneet siviilejä. Lisäksi Venäjän valtio on liikkunut yhä fasistisempaan suuntaan. Ihmisoikeuksia poljetaan ja vapautta rajoitetaan monella tavalla. Esimerkiksi sodanvastaiset mielenilmaukset tai tiedonjako, joka ei vastaa Venäjän valtion propagandaa, on laitonta.

Nyt feminismiä ollaan määrittämässä ekstremistiseksi ideologiaksi, mikä antaisi viranomaisille luvan rajoittaa naisasialiikkeitä mielivaltaisesti. Niin sanottu LGBTIQA+-propaganda, eli mikä tahansa seksuaali- ja sukupuolioikeuksia käsittelevä tiedonjako, on jo laitonta. Venäjän valtion silmissä feministit ovat vaarallisia, sillä feministinen sodanvastainen liike on yksi aktiivisimmista sekä Venäjällä että ulkomailla toimivista Putinin hallintoa vastustavista liikkeistä. Feminismin luokittelu ekstremismiksi antaisi vapaat kädet jo nyt olemattoman seksuaalikasvatuksen sekä ehkäisyn ja abortin saavutettavuuden rajoittamiseen.

Teoreettisemmassa mielessä feminismin määrittäminen ekstremistiseksi ideologiaksi sopii Venäjän valtion kehityssuuntaan. Venäjä pyrkii ottamaan paikan konservatiivisen maailman johtajana. Tutkija Emil Edenborg kirjoittaa Boston Reviewissa (2022), että Ukrainaan hyökätessään Putin on sanonut puolustavansa ”perinteisiä arvoja”, joihin liitetään usein heteronormatiivisuus ja patriarkaalinen perhemalli. Ukrainassa ollaan Putinin mukaan sorruttu seuraamaan lännen edustamaa ”korruptoitunutta moderniteettiä”, johon oikeudet omaan kehoon ja seksuaalisuuteen liitetään.

En uskalla kirjoittaa tähän toiveikkaita lauseita Venäjän feministisestä tulevaisuudesta. Mutta uskon feministiseen ekstremismiin!

Teksti: Daria Tarkhova
Kirjoittaja on vallankäytöstä huolissaan oleva vapaa työläinen.