Maailman sotilasmenojen kasvu jatkui vuonna 2020

Maailman sotilasmenojen kasvu jatkui vuonna 2020

Maailman sotilasmenot kasvoivat 2,6 % vuonna 2020, kertovat Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin 26.4.2021 julkaisemat tilastot. Maailmassa käytettiin armeijoihin ja asevarusteluun yhteensä 1981 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Kansainvälinen sotilasmenojen vastainen kampanja GDAMS vaatii hallituksia vähentämään huomattavasti sotilasmenojaan ja panostamaan inhimilliseen turvallisuuteen ja erityisesti koronaviruspandemian ja ekososiaalisen romahduksen torjuntaan varustelumenojen sijaan.

Viisi eniten sotilasmenoihin rahaa käyttänyttä valtiota olivat Yhdysvallat (kasvua edellisvuoteen 4,4 %), Kiina (+1,9 %), Intia (+2,1 %), Venäjä (+2,5 %) ja Iso-Britannia (+2,9 %).

Yhdysvallat oli vuonna 2020 ylivoimaisesti maailmanlistan ykkönen, ja sen osuus maailman sotilasmenoista oli 39 prosenttia.

Euroopan sotilasmenot kasvoivat 4 % edelliseen vuoteen verrattuna. Euroopan maista eniten rahaa armeijoihin ja asevarusteluun käyttivät Venäjä, Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja Italia.
Saksan sotilasmenot kasvoivat 5,2 % edelliseen vuoteen verrattuna, Ranskan ja Ison-Britannian molempien 2,9 % ja Venäjän 2,5 %.
29 Nato-maata vastasivat yhteensä 56 prosentista maailman sotilasmenoja.

”Maailman asemenojen kasvu jatkui neljättä vuotta peräkkäin, vaikka hieman viimevuotista hitaammin. Menot ylittävät nyt jo kylmän sodan aikaiset luvut 1980-luvun lopulta”, toteaa Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro. ”Tilanne on kestämätön. Koronapandemian jälkihoito ja ilmastokriisin pysäyttäminen tulisi asettaa nyt etusijalle.”

”Jos Siprin raportista haluaa löytää jotain positiivista, on se lähinnä sotilasmenojen lasku useissa Lähi-idän ja Afrikan maissa. Eurooppa näyttää yhdessä Yhdysvaltojen kanssa huonointa esimerkkiä keskimääräistä korkeammilla kasvuprosenteillaan. Venäjän sotilasmenot eivät näytä tällä hetkellä kasvavan vastaavaa vauhtia. Ikävästi näyttää siltä, että asevarustelukierrettä kirittävät ne maat, joiden sotilasmenojen kasvuun ei kiinnitetä suomalaisissa medioissa vastaavaa huomiota kuin esimerkiksi Kiinan ja Venäjän varustautumiseen.”

Monista Lähi-idän maista ei ole saatavilla varmoja tilastoja. Niiden Lähi-idän valtioiden sotilasmenot, joista on tietoja, laskivat 6,5 %.

• • •
Kansainvälisiä sotilasmenojen vastaisia toimintapäiviä (Global Days of Action on Military Spending) vietetään 10.4.–17.5.2021.
Siprin tilastot löytyvät 27.4. tutkimuslaitoksen verkkosivuilta.