Loviisan Leena

Loviisan Leena

viikari3_17Loviisan Rauhanfoorumi sai uuden pääsihteerin, kun sivarikouluttaja Leena Viikari tarttui puikkoihin. Järjestötyöhön luokanopettajan paikalta loikan ottanutta Viikaria kiinnostavat ympäristöasiat. Rauhanfoorumiin hän haluaa lisätä lasten ja nuorten ohjelmaa, koska Suomeen tarvitaan uusi aktivistisukupolvi.

 

Tuhannen tuskan -kahvilan terassi Loviisassa tulvahtaa täyteen iloista energiaa, kun Leena Viikari ilmestyy paikalle. Matkalla hän on ostanut kirpparilta kirkkaankeltaisen collegepuseron, koska sää ei ollutkaan ihan odotetun lämmin.

Viikari on vuodenvaihteessa valittu Loviisan Rauhanfoorumin uudeksi pääsihteeriksi. Hän seuraa tapahtuman 30-vuotisessa historiassa kahta miestä, Veli-Matti Hynnistä ja Timo Virtalaa. Oli varmaan aikakin saada naisenergiaa kehiin.

Leena Viikari on koulutukseltaan luokanopettaja. Muutaman peruskouluvuoden jälkeen hän ajatteli, että voisi olla aika kokeilla jotain muuta. Hän löysi innostavan työn ja työyhteisön Lapinjärven siviilipalveluskeskuksesta.

Viikarin vastuulla on yksi neljästä sivareille tarjottavasta koulutussuunnasta eli väkivallan ennaltaehkäisy. Työ on hektistä: opiskelijoita on ryhmässä kerrallaan 30–40 ja kuukauden välein porukka vaihtuu.

Pohtiessaan omaa tietään maailmanparantajana Viikari on hetken hämmentynyt, mutta oivaltaa sitten, että siitähän se varmaan lähti, että oma lapsuudenperhe oli hyvin ennakkoluuloton ja kansainvälisesti suuntautunut. Oman koulupolkunsa Viikari aloitti aikoinaan Tansaniassa vanhempien työkomennuksen aikana.

Nuoruuden kokemuksiin kuuluu myös au pair -pesti Liettuassa ja liikunnan opetusta Namibian Ambomaalla. On selvää, ettei Viikarin maailma rajoitu Suomeen ja suomalaisiin.

Tiedon välittämisellä voi vaikuttaa

Leena Viikarilla ei ole taustaa järjestötyössä eikä missään näkyvässä aktivismissa. Hän on lapsesta asti ollut hyvin eläinrakas ja siksi ympäristöasiat ovat kiinnostaneet. Pikkuhiljaa kiinnostus ihmisoikeuskysymyksiin on myös tullut keskeiseksi osaksi elämää.

Erityisesti vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen avasi Viikarin silmät huomaamaan, että kaikkia ei ehkä ohjaakaan ihan samanlainen humaani maailmankatsomus kuin häntä itseään. Hän ei ole pitänyt itseään aktivistina, vaan on toteuttanut vaikutustyötä lähinnä omilla arkisilla teoilla. Viime vuosina Viikari on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että hyvien asioiden eteen on syytä toimia myös näkyvästi ja yhdessä ihmisten kanssa. Marssijaa hänestä ei silti taida tulla.

”Minulle luontainen tapa vaikuttaa on tiedon välittäminen. Tuntuu mahtavalta toteuttaa jotain näkyvää, kuten nyt tämä Rauhanfoorumi. Tässä työssä pääsee kontaktiin valtavan mielenkiintoisten ihmisten kanssa.”

Loviisan Rauhanfoorumi juhlii tänä vuonna 30-vuotissyntymäpäiväänsä.
”En kyllä ensimmäisenä pääsihteerivuotenani aio kaikkea mullistaa. Jonkin verran haluan lisätä lasten ja nuorten ohjelmaa, koska se on minulle luontaisinta toimintaa.”

Pääsihteeri toimii tiiviissä yhteistyössä Kristillisen rauhanliikkeen ja Loviisan Rauhanfoorumin neuvottelukunnan kanssa. Neuvottelukuntaan kuuluu suurimpien rauhanjärjestöjen edustajia ja muita aktiivisia kansalaistoimijoita. Neuvottelukunnan toiminnan perinteisiin kuuluu esimerkiksi foorumin seminaariohjelman ideointi.

Tulevaisuudessa Viikari haluaisi monipuolistaa tapahtumaa siten, että siihen olisi helppo osallistua myös erittäin matalalla kynnyksellä.
”Toivoisin paikalle ihan tavallisia pulliaisia lähialueelta, ja kyllä kauniiseen Loviisaan kannattaa tulla kauempaakin fiilistelemään.”

Neuvottelukunnan seminaarit ja paneelikeskustelut ovat usein vaikuttaneet enemmänkin teemojensa asiantuntijoille suunnatuilta. ”Osallistuin yhtenä vuotena sivarien kanssa seminaariin ja ajattelin, että nyt nämä pojat eivät kyllä tajua tästä mitään. Sisältö oli turhan vaikeaa sellaiselle, jolla ei ollut aiempaa teemojen tuntemusta.”

Ohjelmaa uudelle aktivistisukupolvelle

Rauhanasiaa aloittelijoille siis tarvittaisiin lisää. Pitäisi myös miettiä sellaisia ohjelmanumeroita, jotka houkuttaisivat paikalle nuoria aikuisia ja uutta aktivistisukupolvea.

”Ohjelma on tänäkin vuonna monipuolinen. Teemana on ’Rauhan Suomi’, mikäpä muukaan Suomi 100 -hengessä. Ohjelmaa on Suomen synnystä paperittomien asioihin.”

Lauantaiaamu alkaa viimevuotiseen tapaan Mahdollisuuksien torilla. Iltapäivän seminaariohjelman jälkeen illalla pääsee länsiafrikkalaisiin rytmeihin rumpubändi Faso Kanin tahdissa.

Sunnuntai alkaa kirkolla rauhanmessun merkeissä. Syntymäpäiväseminaarin juhlapuhujana on itse Tarja Halonen. Musiikkiteatteri Kapsäkki tarjoilee foorumilaisille Herääminen-oopperan. Ohjelma päättyy Hiroshima-päivän iltatapahtumaan kauniilla Laivasillalla.

Teksti ja kuva Hanna Niittymäki

Loviisan Rauhanfoorumi 5.–6.8.2017
www.rauhanfoorumi.fi