LAUSTIN LUKUVINKKI: Pariisin Nuit Debout: Solidaarisen yhdessäolon voima

LAUSTIN LUKUVINKKI: Pariisin Nuit Debout: Solidaarisen yhdessäolon voima


laustiLaustin lukuvinkki: Manuela Zechner
Oppaita toisenlaiseen tulevaisuuteen

Brittiläisen journalistin Paul Masonin radikaalia ajattelua on kuvattu näin: ”Huomaamattamme olemme astuneet jälkikapitalistiseen aikakauteen. Tulossa olevan muutoksen ytimessä ovat informaatioteknologia, uudet työtavat ja yhteisesti hallittu talous. Vanhat tavat katoavat hitaasti, mutta nyt on aika olla utopistinen.”

Amerikkalainen antropologi ja aktivisti David Graeber taas kirjoittaa, että tavoitteena on siirtyä osallistuvaan politiikkaan. On luotava sellaisia oppimisen ja päätöksenteon muotoja, ”jotka tekevät mahdolliseksi kommuuniryhmät ja paikalliskokoukset, joihin osallistuu poliittisesti kirjava joukko kansalaisia ja joissa päätetään tärkeistä, kaikkia koskevista asioista, jotka vaikuttavat ihmisten elämään”.

Ilmassa on siis kärsimättömyyttä. Nykyiset järjettömät olot eivät voi jatkua ikuisesti. Mutta miten toisenlaiseen tulevaisuuteen päästään? Tutkija ja kulttuurityöntekijä Manuela Zechner aisti tulevaisuuden mahdollisuuksia keväällä Pariisin Place de la République -aukiolla, kun Nuit Debout -kokoukset olivat parhaimmillaan. Hän tarkkaili ihmisten kykyä kollektiiviseen olemiseen. Pitkään kestäneiden mielenosoitusten ja joukkokokousten aikoihin paikalle saapui yhtenä viikonloppuna satoja ihmisiä eri puolilta Eurooppaa.

Zechner kirjoittaa: ”Mekin, jotka tulimme etelästä, tunsimme saapuneemme kylmästä, tylsästä paikasta, kun vertasimme sitä Place de la République -aukion tapahtumiin. Niiden vaikutus meihin oli suuri. Olimme jo kaivanneet niitä struktuureja, joihin olimme tottuneet sen sukupolven aktivisteina, jotka varttuivat Occupy-liikkeen, arabivallankumouksen ja 15-M-liikkeen vanavedessä.”

Huomaamattamme olemme astuneet jälkikapitalistiseen aikakauteen

Aurinkoinen lauantai oli rauhallinen. Ulkomaalaisia aktivisteja kerääntyi pienen teltan ympärille rupattelemaan. He tiesivät, että Nuit Debout pääsee varsinaisesti vauhtiin illansuussa. Silloin paikalle alkoi hitaasti, melkein huomaamattomasti valua väkeä.

Näin Manuela: ”Telttoja pystytettiin, ihmiset auttoivat toisiaan, rupattelivat, pöydille asetettiin radiolaitteita, kahvia ja teetä, lentolehtisiä ja kirjoja, runsaasti äänentoistolaitteita, joiden ympärille ihmiset alkoivat kokoontua.”
”Ennen kuin edes huomasin, aukio oli alkanut sykkiä poliittisia väittelyjä ja tapaamisia, ilmassa oli valtava määrä erilaisia teemoja ja käytännön ajatuksia, satoja ihmisiä istui, seisoi, tarkkaili, liikuskeli ympäriinsä, kulki ohi. Heidän kasvonsa ilmensivät avoimuutta, he kuuntelivat kiinnostuneina, avoimin mielin. Kun liikut avoimessa tilassa anonyyminä osallistujana, tilassa, joka rohkaisee radikaalilla tavalla toisilleen vieraiden ihmisten keskusteluja, ruumiisi omaksuu tietynlaisen asennon ja asenteen, siinä on yhtä aikaa intensiivistä huomiointia ja rentoa ystävällisyyttä. Ruumiini oli unohtanut tämän.”

Manuela koki villejä onnellisuuden tunteita tuossa hienossa kollektiivisen olemisen muodossa. Hän kirjoittaa: ”Kiertelimme aukiota kolmen päivän ajan. Koska en tiennyt mitä odottaa, en varmaankaan ollut ainoa, joka tunsi aluksi levottomuutta, ei niinkään paikan vuoksi vaan siksi, että olimme taas kerran osallistumassa kansainvälisten kokoontumisten epämääräiseen aktivismiin, ihmetellen minkälaisia muita järjestäytymisen muotoja keksisimme milloin missäkin.”

Manuelan pelot osoittautuivat turhiksi. Aukion tapahtumat olivat vaikuttavampia kuin hänen aiemmat samantapaiset kokemuksensa. Osanottajat saivat toisistaan voimaa ja solidaarisuuden tunteet olivat vahvat. Väittelyt osoittautuivat luoviksi ja uutta etsiviksi. Jotenkin kaikki vain toimi. Manuela sanoo kokeneensa, millaista on syvä kollektiivinen älykkyys.


Manuela sanoo kokeneensa, millaista on syvä kollektiivinen älykkyys

Manuela kirjoittaa, että Nuit Debout oli erilaista kuin vuoden 2011 kamppailut. Se ei ainoastaan reagoinut niukkuuden politiikkaan ja uusliberaaliin talouteen, vaan myös Euroopan tämänhetkiseen syvään poliittiseen kriisiin, joka voidaan ratkaista vain uudenlaisella toiminnalla.

Pääkokouspaikan ympärillä oli pienempiä kokoontumisia. Manuelaan teki vaikutuksen asuntoasiain komissio. Paikalla oli viitisenkymment ihmistä, joukossa maahanmuuttajanaisia. Tarroissa oli teräviä iskulauseita. Manuela piti asunnosta karkotusta vastustavasta tarrasta, jonka yksi nainen oli kiinnittänyt hijabiinsa, ikään kuin kommenttina Ranskassa riehuneelle huiviväittelylle. Osanottajat keskustelivat kansainvälisistä kamppailuista. Toimintatapoja suunniteltiin. Ilmapiiri oli rauhallinen mutta voimaa uhkuva. Tämä kaikki palautti Manuelan mieleen Espanjasta ja Saksasta tutut asuntokampanjat.


Tavoitteena on siirtyä osallistuvaan politiikkaan

Aukion toisella puolella oli teltta nimeltä Radio Debout, jossa oli vilkasta toimintaa. Pöytien päällä oli kaikenlaisia laitteita. Pöytien ympärillä istui haastateltavia ja tarkkailijoita. Suorissa lähetyksissä oli haastatteluja, ja kokousten väittelyjä radioitiin niinikään suorina. Aukiota kiersi myös TV Debout. Ryhmällä oli oma studio, jossa haastateltiin aktivisteja ja vieraita. Tähän pienoismaailmaan kuului myös keittiö, josta sai ostaa ruokaa haluamallaan summalla. Lähellä oli lisäksi hieno peli- ja leikkialue, oli jameja ja esityksiä ja vaikka mitä.

Manuela kirjoittaa, että monet ulkomaalaiset palasivat kotikaupunkeihinsa innostunein ajatuksin. He olivat kokeneet jotakin, jota he päättivät jatkaa. He pohtivat, miten soveltaa kokemustaan omien kaupunkiensa kamppailuihin.
Näin Manuela: ”Varmasti pidämme Pariisia silmällä nyt kun olemme viimein rakastuneet tähän kaupunkiin – ilman romantiikkaa mutta täynnä sisukkaita tunteita.”

Tapani Lausti

Lähdeartikkelit:

Finding warmth in a dark place: a glimpse of #NuitDebout, Manuela Zechner, ROAR, 14 May 2016
https://zcomm.org/znetarticle/finding-warmth-in-a-dark-place-a-glimpse-of-nuitdebout/

The end of capitalism has begun by Paul Mason, The Guardian, 17 July 2016
www.theguardian.com/books/2015/jul/17/postcapitalism-end-of-capitalism-begun

The elites hate Momentum and the Corbynites – and I’ll tell you why, David Graeber, The Guardian, 5 July 2016
www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul/05/political-establishment-momentum-jeremy-corbyn