Kuvitella voi

Kuvitella voi

Perjantaina 27.3.2020 kello 10.00 olisi alkanut Beetlehemissä Palestiinan maratonin kympin juoksu, jolle olin ilmoittautunut. Juoksu siirrettiin syksyyn loka-marraskuulle, ja koko Palestiinan alue, juutalaisten ja arabien valtiot, ovat karanteenissa. Tein kuitenkin samaan aikaan rinnakkaisen yhden henkilön liikunnan Virolahden Klamilan metsässä, jossa seikkailen mielessäni Beetlehemin maisemissa.

(1.) Tässä seison Beetlehemin Seimiaukiolla Manger Squarella, jonka reunalla on moskeija, Jeesuksen syntymäkirkko ja Peace-Center. Seison sen edessä. Ympärilläni pitäisi olla kuusituhatta innostunutta ihmistä ja paikallinen diskomusiikki soisi kovaa, mutta nyt on tyhjää. Lähtöön on kaksi minuuttia. Palestiinan valtio on kokonaan miehitetyllä Länsirannalla ja Gazassa. Siihen kuuluu myös Itä-Jerusalem.

(2.) Lähdössä on kova tungos, ja hitaat ovat vaarassa jäädä meidän tosissaan liikkuvien alle. Seimikatu, Manger Street, vie juoksua eteenpäin. Tuossa kuvan oikeassa reunassa, Manger-hotellin alakerrassa, on viinakauppa. Nyt siinä myydään juoksun takia suoraan tankista Taybeh-olutta. Ostan lasillisen, kun juoksu on ohi, ja istahdan hengähtämään kadun reunalle.

(3.) Kympin reitti kulkee tiiviisti rakennetun kaupunkialueen läpi. Epidemian takia ihmiset ovat sisätiloissa ja seuraavat juoksua parvekkeilta. Katutasolla on joka talossa kauppoja, kahviloita ja leipomoita. Talot ovat isoja nykyaikaisia kivitaloja. Maisema on vuoristoista, laaksot ovat melko pieniä, vihreitä ja täynnä viljelystä.

(4.) Tuossa aukiolla oli ennen suuri asuintalo. Israel tuhosi sen, kun omistajan 13-vuotias poika pidätettiin tilanteessa, jossa muurin portilla oli mielenosoitus ja israelilaisia sotilaita heiteltiin kivillä. Poika on nyt vankilassa, ja häntä odottaa linnatuomio. Hän saa apua lapsille oikeusapua antavalta DCI-järjestöltä, mutta ei saa tavata vanhempiaan.

(5.) Juoksu ohittaa myös historiallisia kohteita tuhansien vuosien takaa. Tuolloin alueella asui monia kansoja, jotka tappelivat keskenään. Noista ajoista kertoo paksu kirjakin. Palestiinan alueen lähes kaikki kristityt ovat arabeja. Uskonnolliset yhteisöt ovat vanhoja, jopa muinaisia. Kun historia on ankara, se näköjään jää helposti päälle pitemmäksi aikaa.

(6.) Eksoottisin kohta juoksureitillä kulkee pitkän matkan Israelin rakentaman muurin reunaa pitkin. Muurissa on vartiotorneja ja konekivääreitä. Beetlehemistä on matkaa Jerusalemiin reilut kymmenen kilometriä. Israel on ympäröinyt kaupungin melkein kokonaan muurilla, jonka tarkoituksena on tehdä asuminen ja työasioiden hoitaminen mahdollisimman vaikeaksi. Beetlehemin alueella on myös suuret makean veden varat. Välimereltä tuleva kosteus sataa noilla seuduin. Makeasta vedestä on kova pula, ja Israel antaa Palestiinan puolelle vain niukasti vettä. Juuri tällä kohtaa selkäni takana on kuuluisan katutaiteilija Banksyn perustama hotelli Walled Off. Se mainostaa itseään maailman huonoimmalla maisemalla. Ikkunoista näkyy vain muuria. Mainio paikka, sisällä on Banksyn töiden suuri kokoelma, kauppa ja kiva ravintola. Ovella portsareina on apinapatsaat. Jos tuolla päin liikut, poikkea sisälle.

(7.) Loppu häämöttää. Hebron Roadilta lähtevät bussit Jerusalemiin ja se on muutenkin vilkas kauppakatu. Loppunousun takana on jo Seimiaukio, Manger Square, juoksun maali. Oikealla rinteessä on Beetlehemin vanha keskusta, jonka kauppatori on korjattu USA:n kehitysavulla. Trump lakkautti avun Palestiinalle kokonaan. Sekin oli kova isku.

(8.) Maalissa hikinen paita jo päältä pois. Mutta kappas vaan, siinä on viime vuoden kuva ja päivä. Olen käynyt juoksussa neljä kertaa. Näillä matkoilla olen nähnyt paljon maata ja kaupunkeja kuten Jerusalem, Beetlehem, Jeriko, Taybeh, Ramallah, Hebron ja Tel Aviv. Miehitetyn Länsirannan tilanne on joka kerta ollut edellistä huonompi. Israel ottaa laittomasti käyttöön paikallisten maata ja tuhoaa asuntoja. Toiminnan tarkoituksena on tehdä asuminen Palestiinan valtiossa niin vaikeaksi, että ihmiset muuttavat maasta. Tilanne on myös poliittisesti huono. Israeliin ei saada hallitusta ja Palestiinassa ei järjestetä edes vaaleja. Molemmissa maissa usko poliittisiin johtajiin on vähäinen. Huonolta näyttää ja huonoa on. Kuvitella voi parempaa.

Teksti ja kuvat: Erkki Kupari