Kolumni: Turvallisuus­populismi

Kolumni: Turvallisuus­populismi

HX-hankkeeksi kutsuttua Suomen taistelukonehankintaa saatetaan Helsingin Sanomien mukaan lykätä muutamilla vuosilla koronapandemian vuoksi. Aikalisän ottamiseen on saattanut koronan ohella vaikuttaa lentokonevalmistajien konsulteiksi siirtyneiden poliitikkojen ja upseerien kyseenalainen rooli. Pyöröovikorruption poliittinen painolasti ei HX:stä enää helposti lähde.

Konehankintaan palataan aikanaan. Sitä odotellessa asekaupan ulko- ja turvallisuuspoliittisia kytkentöjä pitäisi perusteellisesti punnita talouden ja tekniikan ohella. Todennäköisesti keskustelu pyritään kuitenkin ohjaamaan koronaa ja Jarmo Lindberg – Lockheed Martin -kriisiä edeltäneille urille.

Vielä helmikuun 2020 lopulla Ilta-Sanomien pääkirjoitus varoitti asettamasta hävittäjiä ja vanhustenhoitoa vastakkain, koska ”nyt ei ole populistisen politiikanteon paikka”. Populismin välttäminen turvallisuuspolitiikassa on sinänsä kannatettavaa. Ensin pitäisi kuitenkin tietää, mitä populismilla ja turvallisuudella tarkoitetaan.

Turvallisuutta voidaan tutkia esimerkiksi väkivallan määrää mittaamalla, mutta kyseessä on myös tunne. Käsiaseella on vaikea osua virukseen, mutta turvallisuudentunnetta sen ostaminen voi lisätä. Pandemia tyhjensi asekauppojen hyllyt USA:ssa, mutta entistä useammat näyttävät nyt ymmärtävän terveydenhuollon merkityksen ja kokonaisturvallisuuden käsitteen.

Populismi tarkoittaa vetoamista ihmisten sellaisiin tunteisiin, joiden perusteella ei pitäisi tehdä poliittisia päätöksiä. Maahanmuuttopopulismissa lietsotaan pelkoja ja oikeutetaan vihaa. Oikeuspopulismissa keskitytään rikoksentekijälle kostamiseen rikollisuuden vähentämisen asemesta. Säästöpopulismissa julkisen sektorin menot esitetään tuhlaamisena.

Turvallisuuspolitiikka on populismin runsaudensarvi. Maailman mustavalkoinen jakaminen hyviksiin ja pahiksiin tai pelkissä historian vääryyksissä rypeminen ei ole konfliktien ehkäisemistä vaan identiteetin rakentamista. Viidennen sukupolven hävittäjä on viruksia vastaan yhtä hyödytön kuin halvin käsiase.

Populismia piilotellaan, mutta sauma irvistää aina. Kun koneen uutuus esitetään HX-hankkeen yhteydessä F-35:n vahvuutena mutta Gripenin heikkoutena, kyse ei ole tekniikasta vaan samaistumisesta Yhdysvaltoihin ja sen sotilaalliseen voimaan.

Raimo Pesonen