Kolumni: Maailman myllerrys lautasella

Kolumni: Maailman myllerrys lautasella

Yhdelle lautaselle mahtuu paljon maailman myllerrystä.

Keväällä 2013 Guangzhoussa tilasin ravintolassa pieniä lihavartaita ja tulin syöneeksi rottaa. Vielä edellisenä aamuna olin hymyillyt hotelliaamiaisella vinosti naapuripöydän yhdysvaltalaisperheelle, joka valitti kyllästymistään kaupungin McDonaldseihin.
Enää ei hymyilyttänyt.

Mäkkärin hampurilaispihvit näyttävät ja todennäköisesti maistuvatkin samalta kaikkialla maailmassa. Hinnan ohella mielikuvat tuttuudesta ja turvallisuudesta ovat olleet lihateollisuudelle olennaisempia kuin pihvin sisältö tai syntyhistoria. Epämääräisten asioiden päätyminen lautaselta suuhun vie nopeasti mielenrauhan. Se taas on huonoa bisnekselle.

Keväällä 2013 Kiinan viranomaiset takavarikoivat 20 000 tonnia lihaväärennöksiä. Rotan, minkin tai ketun raatojen syöminen ei välttämättä ole ihmiselle vaaraksi, mutta niiden lihaan lisätyt kemikaalit ovat. Samoihin aikoihin takavarikoitiin erä kananjalkoja, jotka oli pakastettu 1960-luvun lopulla.

Koronapandemia on todennäköisesti peräisin kiinalaiselta märkätorilta. Ruokaväärennösten yleisyys pitää huolta siitä, että märkätorilta elävänä hankitun ja itse teurastetun eläimen lihalla on maassa kysyntää. Märkätorien suosiolle on muitakin selityksiä. Ne ovat paikkoja, joissa eläimiin ja ruokaan liitetyt maagiset uskomukset lyövät kättä totalitarismin tuhoaman luottamuksen ja raa’an markkinavetoisuuden kanssa. Koronan myötä nämä kiinalaisen yhteiskunnan ongelmat ovat meidän kaikkien ongelmia.

Samalla korona on vain yksi uusi rengas siinä ihmiskunnan eläinperäisten sairauksien ketjussa, johon kuuluvat esimerkiksi tuberkuloosi ja viruspohjaiset rokot. Ne ovat olleet eläinten laajamittaisen hyödyntämisen hinta. Väkiluvun kasvu ja lihateollisuuden kehittyminen ovat käynnistäneet varsinaisen loppukirin. Harvoin tarjolla olleen juhlaruoan mielikuvilla myydään jokapäiväisiä lihajalosteita. Jatkuvat bileet vaativat aina vain enemmän viljelysmaata eläintuotantoon. Sademetsät palavat ja ihmiset kohtaavat uusia taudinaiheuttajia.

Mielikuvien myyminen on maailman suurin bisnes. Kauppiaiden suosiossa ovat asiat, joihin mielikuvia on helppo kytkeä: autot, aseet, päihteet, liha. Tämän tiedostaminen on yksi askel kohti maailman myllerryksen rauhoittumista.

Teksti: Raimo Pesonen