Ale!
taistelu_sosiaaliturvasta

Päivi Uljas

Taistelu sosiaaliturvasta

5.95 

Vain 2 varastossa

tuotetunnus (SKU) 9524715457

Kirja kutsuu lukijan tutustumaan siihen tapahtumasarjaan, jonka seurauksena useimmilla meistä on turvanaan lähes kahden miljoonan vanhan markan vararahasto työttömyyden, sairauden ja vanhuuden varalta – eräänlainen miljoonaoptio.

Suuret sosiaaliturvauudistukset ovat olleet työväenliikkeen ohjelmassa jo Forssan kokouksesta 1903 lähtien. Niitä vaadittiin, lupailtiin ja jarruteltiin vuosien ja vuosikymmenten ajan. Lopulta kaikki keskeiset uudistukset – työttömyysturvajärjestelmä, työeläkejärjestelmä, sairausvakuutuslaki ja lisäksi 40-tuntinen työviikko – syntyivät viiden vuoden sisällä. Lainsäädäntö hyväksyttiin eduskunnassa vuosien 1960–1965 välisenä aikana.
Ketkä tai mitkä voimat saivat aikaan suuret sosiaaliturvauudistukset? Minkälainen keskinäissuhde oli maaltamuutolla ja ulkoparlamentaarisella vaikuttamisella? Kirjassa etsitään salapoliisin lailla ”syyllisten” motiiveja ja tilaisuuksia.

Kirjan kirjoittaja Päivi Uljas on työskennellyt Suomen Elintarviketyöläisten liiton palveluksessa 28 vuotta, ensin kuusitoista vuotta Helsingin Leipomotyöntekijäin ammattiosaston työntekijänä ja vuodesta 1994 Elintarviketyöläisten Etelä-Suomen aluetoimiston hoitajana. Samalla hän on toiminut monissa kansalaisjärjestöissä ja -liikkeissä.

Tekijä: Päivi Uljas
256 s.
nid.
ISBN: 952-471-545-7
ilm. 4/2005