Ale!

Yousif Abu al Fawz

Taikalintu

14.00 

Varasto loppu

tuotetunnus (SKU) 951-578-803-X

Taikalintu on Keravalla asuvan irakilaisen journalistin ja kirjailijan Yousif Abu Al Fawzin ensimmäinen suomennettu novellikokoelma. Se on samalla ensimmäinen Suomessa julkaistu kaunokirjallinen teos, joka käsittelee pakolaisuutta nimenomaan maahamme asettuneen pakolaisen silmin. Tarinoissa vilahtavat Helsinki, rautatieasema, lähiöjunat, kahviloiden pakolaisporukat sekä arabimiesten ja suomalaisten naisten kohtaamiset.

Kirjailija tutustuttaa suomalaisen lukijan myös Herra Nostalgiaan – tuohon kaikkien pakolaisten auttajaan ja todelliseen kotimaan ystävään:

Myös kourallinen kotimaan kamaraa on asia, jota ei sovi sivuuttaa. Jos hän sattuu olemaan vaatimaton, hän laittaa maan tavalliseen ruukkuun, painaa siihen kuivakukkia ja sanoo että ne ovat peräisin hänen pihastaan kotimaassaan. Eräs hänen naapureistaan kuitenkin kuiskuttelee, että hänen oma poikansa oli nähnyt useita kertoja Herramme poimimassa kuivia kukkia puistosta heidän talonsa vieressä? Erään kerran tavatessamme hän ajoi Mersua, toimi yrityksen johtajana ja johti verkostoa, joka salakuljetti ihmisiä erääseen Pohjolan maahan. Palanen kotimaata oli pantu kupariastiaan. Hän oli sanonut että astia kuului hänen isoisilleen, mutta erään kerran kuulin kuinka Herran ulkolainen vaimo oli lipsauttanut ostaneensa astian eräältä torilta Damaskoksesta liikematkalla.

Loppuunmyyty.

Tekijä: Yousif Abu al Fawz
Alkuteos: Ta’ir al Dahsha
Suomentanut: Marko Juntunen
162 s.
nid.
ISBN: 951-578-803-X
ilm. 1/2000