Ale!

Gerald Oberansmayr

Supervalta EU? Euroopan unionin militarisoimisesta

6.95 

tuotetunnus (SKU) 952-471-544-9

Teos on tiivistetty ja hyvä johdatus EU:n turvallisuus- ja asevarustelupolitiikan kehitykseen aina järjestön alkuajoista lähtien. Siinä analysoidaan hyvin luettavassa muodossa monia Euroopan militarisoitumisprosessin kysymyksiä, jotka suomalaisessa julkisessa keskustelussa ovat jääneet lähes täysin tarkastelun ulkopuolelle.

Oberansmayrin teoksen ydinkysymyksenä on Euroopan militarisoitumisprosessi, joka EU-’ulkoministerin’ Javier Solanan mukaan on edennyt “valonnopeudella”. Kirjan yhtenä erityisenä ansiona on se, että kirjoittaja dokumentoi vakuuttavasti sen, miten Jugoslavian hajoamissodat ja “terrorisminvastaiset sodat” Afganistanissa ja Irakissa ovat osoittautuneet yhdeksi keskeiseksi EU:n militarisoitumiskehityksen moottoriksi. Toinen teoksen eittämätön ansio on se, että tekijä nostaa laajasti esille johtavien EU-poliitikkojen näkemyksiä EU:n militarisoitumiskehityksen taustatekijöistä ja tavoitteista, jotka Suomessa ovat jääneet aivan liian vähälle huomiolle.

Oberansmayr käsittelee teoksessaan myös hyvin ajankohtaista kysymystä EU:n perustuslakiehdotuksesta ja siihen liittyvistä sotilaspoliittisista kytkennöistä.

Näiden teemojen lisäksi teoksessa nostetaan Suomen keskustelussa täysin sivuutettu kysymys EU:n puitteissa käynnissä olevista ja suunnitteilla olevista asevarusteluprojekteista, jotka ulottuvat aina näkemyksiin avaruuden militarisoinnista ydinaseasearsenaalin modernisointiin.

Tekijä: Gerald Oberansmayr
Alkuteos: Auf dem Weg zur Supermacht : die Militarisierung der Europäischen Union
Suomentanut: Ilona Nykyri
192 s.
nid.
ISBN: 952-471-544-9
ilm. 5/2005