Ale!

Istvan Pogany

Romanien ahdinko ja ihmisoikeudet

10.00 

Vain 1 varastossa

tuotetunnus (SKU) 952-471-643-7

Euroopan entisissä kommunistimaissa on kuusi miljoonaa romania. He ovat kulkeneet Keski- ja Itä-Euroopassa kivisen tien orjuudesta natsien keskitysleireille ja kommunistien holhouspolitiikan kautta markkinatalouden ahdinkoon. Kirja tarkastelee eri vaiheita kiihkottomasti ja hahmottelee samalla kuvaa romanien rikkaasta perinteestä ja kulttuurista.

Kuvataiteilijan, muusikon, valkolaisäidin mustalaistyttären, alkoholisoituneen työläispariskunnan ja väkivallan uhriksi joutuneen ravintoloitsijan henkilökuvat johdattavat pohtimaan romanien ihmisoikeuksia.

Osa hyvinvointivaltioissa elintasopakolaisiksi leimatuista romaneista pakenee todellista sortoa ja vainoa. Mutta vaikka kansainväliset sopimukset kohentaisivat mustalaisten julkista asemaa, pakkoavioliitot ja perheväkivalta rehottavat perinteisissä yhteisöissä edelleen.

Pogányn tyyli eroaa aiemmista tutkimuksista, koska hän antaa romaniyksilöiden esitellä näkemyksiään ja asettaa ne sitten laajempien yhteiskunnallis-taloudellisten virtausten yhteyteen.
– Political Studies Review

Tekijä: Istvan Pogany
Alkuteos: The Roma Cafe – Human Rights and the Plight of the Roman people
Suomentanut: Petri Stenman
237 s.
nid.
ISBN: 952-471-643-7
ilm. 9/2005