Islannin ilmavalvonta ei sovi sotilaallisen liittoutumattomuuden periaatteeseen

Islannin ilmavalvonta ei sovi sotilaallisen liittoutumattomuuden periaatteeseen

Rauhanpuolustajat otti jo kesäkuussa kantaa Islannin ilmavalvontaan.

Rauhanpuolustajat:

Islannin ilmavalvonta ei sovi sotilaallisen liittoutumattomuuden periaatteeseen

Ehdotus Suomen osallistumisesta pohjoismaisen puolustusyhteistyön nimissä Nato-maa Islannin ilmavalvontaan merkitsisi suurta muutosta maamme sotilaalliseen liittoutumattomuuteen perustuvassa turvallisuuspolitiikassa. Ehdotuksen toteuttamisen myötä Suomi sitoutuisi kolmen Nato-maan ja Naton ilmavalvontajärjestelmiin tukeutumisen kautta Naton sotilasstrategian toteuttamiseen Pohjois-Atlantilla. Samalla joutuisimme vastuuseen 2 200 kilometrin päässä olevan Nato-maan ilmavalvonnan lisäksi myös sen ilmapuolustuksesta. Ei kai voida kuvitella, että Islannin ilmatilaa Nato-operaatiossa partioivat suomalaiset Hornet-hävittäjät eivät joutuisi ottamaan vastuuta myös ilmatilaloukkausten torjumisesta. Vaikka tämä skenaario ei olekaan todennäköinen lähitulevaisuudessa, niin jo yhteistyön aloittaminen sitoisi meidät entistä tiiviimmin osaksi sotilasliittoa.

Toteutuessaan suunniteltu yhteistyö toisi välittömän riskin siitä, että joutuisimme tahtomattamme osapuoleksi esimerkiksi Naton ja Venäjän välisessä kiistassa, joka koskee Yhdysvaltojen ajamaa ohjuspuolustusjärjestelmää. On vaikea kuvitella, miten Suomen turvallisuus lisääntyisi sitoutumalla Islannin ilmapuolustukseen ja sitä kautta Naton sotilasstrategian toteuttamiseen.

Rauhanpuolustajien näkemyksen mukaan tinkimätön sotilaallinen liittoutumattomuus on vahvin valtti Suomen turvallisuuspolitiikan kulmakivenä muuttuvien suurvaltasuhteiden keskellä.