HX-hanke

Kirjoita omalle kansanedustajallesi ja vaadi HX-hävittäjähankkeen lykkäämistä. Voit käyttää tätä kirjepohjaa.

Hyvä kansanedustaja:

Olen samaa mieltä kuin suomalaisten enemmistö: HX-hävittäjähanketta on lykättävä, jotta koronakriisin vaurioittamaa taloutta saadaan tasapainoon.

Toukokuussa Ylen teettämässä kyselyssä lähes 57 prosenttia suomalaisista kannatti ajatusta hävittäjähankinnan lykkäämisestä. Heinäkuussa Kunta-alan kehittämissäätiön (KAKS) kyselyssä hävittäjähankintojen siirtoa useamman vuoden päähän aiemmin suunnitellusta aikataulusta tuki kyselyn mukaan 53 prosenttia vastanneista. KAKSin tutkimuksessa ilmeni, että kaikkien puolueiden kannattajista vähintään kolme viidestä voisi vähintään hyväksyä hävittäjähankintojen siirron myöhäisempään ajankohtaan.

Valitettavasti tämä tuki HX-hankkeen lykkäämiseksi ei ole näkynyt eduskunnassa käydyssä keskustelussa. Kansalaisten näkemykset tulee ottaa vakavasti huomioon, samoin kuin monien asiantuntijoiden esittämä kritiikki ilman vaihtoehtojen tutkimista tehtyä hanketta kohtaan.

Äänestäjänäsi toivon sinun vaikuttavan eduskunnassa siten, että HX-hävittäjähanketta lykätään nykyisten Hornetien elinkaarta pidentämällä, kunnes koronapandemian vaurioittama talous saadaan tasapainoon. Nykyisen nopean aseteknologisen kehityksen aikana kymmenien miljardien sitominen vuosikymmeniksi äärimmäisen kalliisiin tämän päivän teknologisiin ratkaisuihin ei ole järkevä ratkaisu. Esimerkiksi droonit ovat vasta tulossa laajemmin eri maiden ilmavoimien käyttöön. Muutamassa vuodessa tilanne voi olla täysin toinen. Sitä paitsi, kuten koelennot ovat osoittaneet, useimmat ehdokkaat uusiksi hävittäjiksi kärsivät vielä lastentaudeista eivätkä ole osoittautuneet luotettaviksi.

Nyt tarvitaan malttia ja lisämiljardeja koronaepidemian tuomiin talousongelmiin. Hornetien elinkaarta pidentämällä saadaan sekä miljardiluokan säästöt että lisäaikaa mahdollisten uusien teknologioiden ilmasodankäyntiin tuomien vaikutusten arviointiin – tämä kaikki puolustuskyvynkään siitä merkittävästi kärsimättä.

Ollaan ihmisiksi