Geneve 2 -konferenssi alkoi riitaisissa merkeissä (23.1.2014)

Geneve 2 -konferenssi alkoi riitaisissa merkeissä (23.1.2014)

Syyrian yli kaksi ja puoli vuotta jatkuneeseen sisällissotaan yritetään löytää helpotusta Genevessä. Jo ennen konferenssin alkamista yleinen ilmapiiri tuntui suhtautuvan pessimistisesti mahdollisuuksiin onnistua aloittamaan jonkinlainen rauhanprosessi. Koko kokous oli kariutua jo alkumetreillä, kun YK perui merkittävän alueellisen toimijan Iranin kutsun. Myös Syyrian hallinnon vastaisen opposition, lähinnä Syyrian Kansallinen koalitio, sanotaan edustavan huonosti kapinallisia. Poissa ovat niin Syyrian Kansallinen Koordinaatioryhmä, Syyrian Kansallisneuvosto, kurdit kuin islamistiryhmittymätkin.

Syyrian yli kaksi ja puolivuotta jatkuneeseen sisällissotaan yritetään löytää helpotusta Genevessä. Jo ennen konferenssin alkamista yleinen ilmapiiri tuntui suhtautuvan pessimistisesti sen mahdollisuuksiin onnistua aloittamaan jonkinlainen rauhanprosessi. Koko kokous oli kariutua jo alkumetreillä, kun YK perui merkittävän alueellisen toimijan Iranin kutsun. Myös Syyrian hallinnon vastaisen opposition, lähinnä Syyrian Kansallisen koalition, sanotaan edustavan huonosti kapinallisia. Poissa ovat niin Syyrian Kansallinen Koordinaatioryhmä, Syyrian Kansallisneuvosto, kurdit kuin islamistiryhmittymätkin.

USA:n ulkoministeri John Kerry ja ”oppositio” liittolaisineen korostivat ehdotonta vaatimustaan presidentti Bashar al-Assadin vallasta luopumisesta. Syyrian hallinto puolestaan ilmoitti, ettei asiasta edes neuvotella. Hallinto on menestynyt taistelurintamalla viime kuukausien aikana. Syyrian kriisiä ei kuitenkaan ratkaista sotimalla. Samalla edes jonkinlaisen keskusteluyhteyden aloittaminen näyttää vaikealta. Osapuolten toivoisi pääsevän sopuun edes humanitäärisen avun toimittamisesta sodan kauheuksista kärsiville siviileille.

Lisää:

Syyrian rauhanneuvottelut alkoivat Sveitsissä (YLE)

Syyrian sodan osapuolet (YLE)