Novaya-dokumenttielokuva, Helsinki

Päiväys ja aika
10/12/2021
15:00 - 16:30

Tapahtumapaikka
Kino Engel


Askold Kurov: NOVAYA
• Kino Engel, Sofiankatu 4, Helsinki
• Liput 5 € ovelta

Nobelin rauhanpalkinto ojennetaan saajille 10.12. Oslossa. Toinen palkinnon saajista on tänä vuonna venäläisen Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja Dmitri Muratov. Tämän kunniaksi Suomen Rauhanpuolustajat, Voima-lehti, Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta sekä Suomi-Venäjä-seura yhdessä suomalaisten elokuvateatterien ja paikallisten elokuvayhdistysten kanssa esittävät Novaja Gazeta -lehden toimituksen elämää kuvaavan dokumenttielokuvan NOVAYA.

Novaja Gazeta oli yksi ensimmäisistä Neuvostoliiton jälkeisen Venäjän itsenäisistä sanomalehdistä ja on yksi viimeisistä jäljellä olevista. Lehti ehti olla kolminkertainen Nobel-palkintoehdokas ennen kuin palkinto myönnettiin sen päätoimittajalle Dmitri Muratoville.

Novaja Gazeta on erikoistunut tutkivaan journalismiin ja raportoinut laajasti muun muassa Beslanin koulukaappauksesta, Panaman papereista ja homojen vainosta Tšetšeniassa. Vuoden 2000 jälkeen viisi lehden toimittajaa ja yksi toimitustiimin lakimies on murhattu.

Kurovin palkittu dokumenttielokuva valottaa tämän riippumattoman lehden toimituksen arkea aikana, jolloin vapaan median toiminta Venäjällä on vaikeaa. Toimituksessa surraan ja pelätään, mutta myös juhlitaan ja iloitaan, kun sen aika on. Elokuva tuo meidät lähemmäksi joukkoa sankarillisia lehdistön- ja mielipiteenvapauden puolestapuhujia.

Novaya (Venäjä, 2018)
Ohjaus: Askold Kurov
Kesto: 75 min.
Kieli: Venäjä, tekstitetty englanniksi

Elokuvan muut esitykset (varaudu esittämään koronapassi):

TUL-sali, Kemi 9.12. kello 18 (ilmaisnäytös)
Kino Tapio, Joensuu 9.12. kello 16.30 (ilmaisnäytös)
Bio Pony, Kemiö, Taalintehdas 11.12.
Kino Diana, Turku 13.12. kello 18.30, liput 5 €
Niagara, Tampere 15.12. kello 17.15, liput 7 €
Kuva Kukko, Kuopio 17.12. kello 17.30 (ilmaisnäytös)