Nainen, elämä, vapaus -tukimielenosoitus • Helsinki

Päiväys ja aika
16/09/2023
14:00 - 16:00


Syyskuun 16. päivänä 2022 Jina Amini, 22-vuotias kurdinainen, menehtyi sairaalassa Teheranissa Iranissa epäilyttävissä olosuhteissa. Iranin valtion niin kutsuttu siveyspoliisi pidätti Jinan, koska hän ei kantanut hijabia hallituksen standardien mukaisesti. Silminnäkijät, joihin kuuluivat myös Jinan kanssa kiinniotetut naiset, raportoivat, että häntä hakattiin ankarasti ja hän kuoli poliisin brutaalien otteiden seurauksena. Kertomukset poliisin julmuudesta sekä vuodetut sairaalatiedot todistavat, että Jinalla oli aivoverenvuoto tai pidätyksen jälkeisten päävammojen aiheuttama kohtaus.

Syyskuun 17. päivänä vain tuntien kuluttua Jinan kuolemasta mielenosoittajat kokoontuivat Teheranissa sen sairaalan ulkopuolelle, jossa Jinaa oli hoidettu. Ihmisoikeusryhmät raportoivat, että turvallisuusjoukot käyttivät pippurisuihketta protestoijia vastaan ja monet heistä pidätettiin. Sen jälkeen Jinan kuolema sytytti protestien aallon, joka ulottui myös Saqqeziin, hänen kotikaupunkiinsa. Ihmiset huusivat kurdinaisten vapautusiskulauseita, kuten ”jin, jiyan, azadi”, joka tarkoittaa ”nainen, elämä, vapaus”. Siitä lähtien tästä iskulauseesta tuli kansainvälisesti suosittu, ja useat feministiset liikkeet ovat käyttäneet sitä Iranissa ja muualla maailmassa.

Jinan kuolema aiheutti protestien sarjan, ja näitä mielenosoituksia on kuvattu suurimmiksi protesteiksi Iranissa ainakin vuoden 2009 jälkeen. Jotkut naispuoliset mielenosoittajat riisuivat hijabinsa ja leikkasivat julkisesti hiuksensa protestin merkkinä. Iran Human Rights raportoi, että joulukuuhun 2022 mennessä turvallisuusjoukot olivat tappaneet ainakin 476 ihmistä hyökätessään protestoijien kimppuun ympäri maata. Amnesty International raportoi, että Iranin turvallisuusjoukot olivat joissain tapauksissa avanneet tulen ihmisjoukkoihin ja toisissa tapauksissa tappaneet protestoijia hakkaamalla heitä pampuilla.

Nyt iranilaiset naiset taistelevat Iranin hallitusta vastaan yhden perusoikeutensa puolesta, eli he vaativat oikeutta pukeutua kuten haluavat. Naisten kieltäytymisestä pakollisen hijabin käyttämisestä on tullut hallinnon vastustamisen symboli.

”Nainen, elämä, vapaus” -vallankumouksen jälkeen Iranin hallitus lisäsi painetta yhteiskunnallisten aktivisteja, erityisesti naisia vastaan, mutta painostuksesta huolimatta kamppailu hallitusta vastaan jatkuu eri muodoissa. Kun ”Nainen, elämä, vapaus” -vallankumouksen vuosipäivä lähestyy, Iranin turvallisuusjoukot ovat kasvattaneet painetta yhteiskunnallisia ja poliittisia aktivisteja kohtaan, erityisesti naisia ja opiskelijoita vastaan. Myös menehtyneiden perheitä on varoitettu pitämästä muistotilaisuuksia sukulaisilleen.

Me – ryhmä aktivisteja, puolueita, poliittisia ja yhteiskunnallisia järjestöjä Kurdistanista ja Iranista – haluamme ”Nainen, elämä, vapaus” -vallankumouksen vuosipäivänä tulla kaduille, puolustaa Iranin kansan vallankumousta ja saada äänemme kuuluviin maailmalle. Pyydämme kaikkia libertaareja, demokraattisia ja edistyksellisiä ryhmiä ja yksilöitä tukemaan Kurdistanin ja Iranin vallankumousta.

Kokoonnumme 16.9.2023 klo 14 Helsingin Narinkkatorille. Siellä on puheita tapahtuman järjestäjiltä ja tukijoilta, elävää musiikkia sekä vallankumouslauluja. Tervetuloa!
Järjestäjät:
Itä-Kurdistanin naisten vapaa yhteisö, KJAR
Kurdistanin vapaan elämän puolue, PJAK
Kurdien demokraattinen yhteisökeskus, NCDK
Helsingin Kurdistanin solidaarisuus -verkosto
Kurdistan Equality Party
Iranin kommunistisen puolueen Kurdistanin järjestö Komala
Suomen Kommunistinuoret
A-ryhmä

Tukijat:
Nainen, elämä, vapaus ry
Varis Helsinki
Suomen Rauhanpuolustajat
Vasemmistonuoret
Pinkkimusta Helsinki
Rhythms of Resistance Helsinki
Riseup4Rojava Finland
Osyan-kollektiivi
Aurora Helsinki
Kiila ry
Vapaa liikkuvuus