Moraaliton koodi – Immoral Code, julkaisutilaisuus, Espoo

Päiväys ja aika
24/05/2022
12:00 - 14:00


Tiistaina 24.5. julkistetaan  Stop Killer Robots -verkoston uusi dokumenttielokuva Moraaliton koodi, Immoral Code.

Julkaisutilaisuudessa katsotaan ensin yhdessä elokuva (noin 20 minuuttia, tekstitys suomeksi), jonka jälkeen keskustellaan aiheesta Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johanssonin ja myöhemmin julkistettavien asiantuntijoiden luotsaamana.

Julkaisutilaisuus pidetään Aalto-yliopistolla Espoossa (Maarintie 8, 1 krs, sali AS1) klo 12.–14. Tervetuloa!

Tapahtuman järjestää Stop Killer Robots Finland -verkosto, joka toimii osana kansainvälistä Stop Killer Robots -verkostoa edistäen täysin autonomisten asejärjestelmien kieltoa, ja siten riittävän ihmiskontrollin säilyttämistä voimankäytössä.
Rauhanpuolustajat on mukana Stop Killer Robots Finland -verkostossa.

Dokumenttielokuva Moraaliton koodi, Immoral Code, pohtii tappajarobottien vaikutuksia yhä automatisoituneemmassa maailmassa, jossa koneet tekevät päätöksiä siitä, kuka kuolee tai mitä tuhota. Elokuva tarkastelee, onko olemassa tilanteita, joissa on moraalisesti ja sosiaalisesti hyväksyttävää viedä ihmiseltä henki, ja mikä tärkeintä – ymmärtäisikö tietokone eron?

Päätökset elämästä ja kuolemasta eivät ole mustavalkoisia, päällä tai pois päältä, ykkösiä ja nollia. Ne ovat monimutkaisia ja vaikeita. Näiden päätösten pelkistäminen automatisoiduiksi prosesseiksi herättää monia oikeudellisia, eettisiä, teknisiä ja turvallisuusongelmia.

Tämän osoittamiseksi elokuvassa esitetään sarja monimutkaisia moraalikysymyksiä sosiaaliseen kokeeseen osallistujille – joukolle ihmisiä, joilla on erilaiset elämänkokemukset – ja pyydetään heitä tekemään binäärisiä valintoja – kyllä tai ei. Samanaikaisesti alan asiantuntijoita haastattelemalla perehdymme syvemmälle jokaiseen elokuvassa esille tuotuun aiheeseen, tarkastelemme niihin liittyviä teknisiä ja moraalisia kysymyksiä sekä niiden suhdetta ihmisen kontrollin menettämiseen, automatisoituun päätöksentekoon, autonomisiin asejärjestelmiin.