Julkistamistilaisuus: Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain, Helsinki

Päiväys ja aika
12/09/2022
18:00 - 19:30


Toimittaja Liisa Liimataisen Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain teoksen julkistustilaisuus maanantaina 12.9.2022 klo 18–19.30 Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa (Kaisaniemenkatu 5, Helsinki). Kirjasta keskustelemassa Liisa Liimataisen lisäksi Helsingin yliopistosta professori Hannu Juusola ja terrorismiin ja turvallisuuteen erikoistunut tutkija Karin Creutz sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund.  

Lämpimästi tervetuloa!

Toimittaja Liisa Liimataisen neljäs teos auttaa ymmärtämään Iranin ja Saudi-Arabian, mutta myös Libanonin ja Irakin tapahtumia. Teoksessa tehdään selkoa Iranin ja Saudi-Arabian nurkkakuntaisesta konfliktista ja vertaillaan toisiinsa näitä kahta hyvin erilaista maata. Kirjan rikas aineisto ja valtava tietomäärä tuovat pintaan Lähi-idän ongelmien syvät juuret.

Saudi-Arabian kuningaskunta on ollut wahhabilaisen sunni-islamin tulkinnan tulos. Maa on vienyt äärikonservatiivista näkemystään kaikkialle öljyrahoilla ja erilaisen avustustoiminnan muodossa. Yhteiskunnallisia muutoksia on alettu nähdä vasta viime vuosina, vaikka kansalaisyhteiskunta on taistellut pitkään oikeuksiensa puolesta. Taistelu johtaa yleensä vankilaan.

Iranin islamilaista tasavaltaa suojelevat vankat ideologis-sotilaalliset organisaatiot. Vapautumisen kausien jälkeen kaikki valta maassa on ideologisesti konservatiivisten miesten käsissä. Myös Iran sulkee kansalaisyhteiskunnan edustajia vankilaan.

Liimatainen selittää kirjassaan, millaista on ollut Iranin ja Saudi-Arabian alueellinen toiminta. Iran valvoo tiiviisti Irakia, jonka kontrollointi on sille strategisesti tärkeää. Libanonissa samaa tehtävää hoitaa Iranin vankka liittolainen Hizbollah. Saudit ovat rahoittaneet sunneja sekä Irakissa että Libanonissa, mutta maa on Iraniin verrattuna selvästi alakynnessä.

Alueen valtioiden kansalaisyhteiskunnan elpyminen herättää toivoa, mutta aktivismin tukahduttaminen ja oikeuksia ajavien surmaaminen osoittaa, että muutos on yhä hidasta.

Esipuheen kirjaan on kirjoittanut Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan kulttuurien osaston professori Hannu Juusola. Libanonia käsittelevän jälkipuheen laati Ari Kerkkänen, joka on Libanonissa asuva Lähi-idän poliittisen ja yhteiskuntahistorian tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund kommentoi omassa puheenvuorossaan Irakia.

Teoksen nimessä riikinkukko viittaa Iraniin. Vanhan Persian kulttuurin tuotteissa usein esiintyvä sofistikoitu ja komeudestaan tietoinen riikinkukko sopii nyky-Iranin symboliksi. Kameli viittaa Saudi-Arabiaan, jonka kuningaskunta sai alkunsa 1700-luvulla erämaassa syntyneestä uskonnollisesta liikkeestä. Kameli on aina ollut tuon erämaakulttuurin symboli.

Liisa Liimatainen (s. 1942) tuli tutuksi suomalaisille Yleisradion Rooman-äänenä 1980-90-luvuilla, mutta jo silloin hän teki suuren määrän juttuja myös Balkanilta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Uutistoimittajan uran jälkeen Liimatainen aloitti uuden työn tietokirjailijana.

Kirja tilattavissa nettikaupastamme. Hinta 23 € + postikulut 9.9.22 asti, minkä jälkeen 29 € + postikulut.