Chile50-tapahtumien sarja 31.8.–8.12.

Päiväys ja aika
31/08/2023 - 26/11/2023
00:00


Syksyllä 1973 Suomeen saapuivat ensimmäiset pakolaisryhmät, jotka Suomi oli hyväksynyt jo etukäteen pakolaisiksi. He olivat puolitoista sataa Augusto Pinochetin sotilasdiktatuuria paennutta chileläistä.

Verinen vallankaappaus Chilessä syyskuun yhdestoista päivä 1973 ja sen jälkeinen väkivalta järkyttivät suomalaisia syvästi. Suomeen muodostui vahva solidaarisuusliike, josta tuli tärkeä sukupolvikokemus monelle suomalaiselle.

Myöhemmin Suomen chileläisyhteisö kasvoi, kun pakolaisia tuli lisää ja perheitä yhdistettiin. Chileläiset vaikuttivat voimakkaasti suomalaiseen yhteiskuntaan, sillä heidän vastaanottamisestaan alkoi muotoutua suomalainen pakolaispolitiikka. Samalla Suomi alkoi avautua ja kansainvälistyä aivan uudella tavalla.

Syksyllä 2023 Suomessa elävä chileläisyhteisö sekä joukko heitä lähellä olevia suomalaisia kulttuurityöntekijöitä järjestävät suuren tapahtumasarjan muistamaan käänteentekevää syksyä. Pohdimme myös sitä, minkälaisen jäljen solidaarisuusliike jätti suomalaiseen yhteiskuntaan. Pakolaisia kohtaan osoitettavalle solidaarisuudelle on jälleen mitä suurin tarve!

Chile50-tapahtumasarjan avaisia vietetään maanantaina 11.9. Helsingissä.
• Kello 16–18 kuullaan chileläisyhteisön tervehdys, ja puhumassa on muun muassa presidentti Tarja Halonen. Paikka on Helsingin kaupungintalon kansalaistori, Pohjoisesplanadi 11–13
• Kello 19 Pääkonsertti: Chile, Chile, Chile – 50 vuotta yhteistä laulua
Kotimaiset artistit esiintyvät Savoy-teatterissa. Liput 37,50 €, www.lippu.fi

Koko Chile50-syksyn ohjelma täällä.