Baltic Glory 18 -rauhanharjoitus kesällä Suomessa

Baltic Glory 18 -rauhanharjoitus kesällä Suomessa

baltic_gloryKymmeniä rauhanaktivisteja Suomesta, Ruotsista ja Venäjältä kokoontuu 9.–12. elokuuta Loviisan Kuggomiin hiomaan sodanvastaisen toiminnan taitojaan ja verkostoitumaan.

Baltic Glory 18 -tapahtumaan odotetaan 25:tä rauhanaktivistia kustakin maasta sekä yksittäisiä tarkkailijoita Ukrainasta ja Baltian maista. Itse harjoituksessa osallistujat reagoivat kuvitteellisiin skenaarioihin, joissa maiden väliset jännitteet ja sodan uhka Itämerellä kasvavat, tarkoituksenaan ratkaista tilanteet rauhanomaisesti. Harjoitus kasvattaa osallistujien konfliktinratkaisutaitoja ja auttaa heitä näkemään rauhanliikkeen vahvuuksia ja heikkouksia. Lisäksi yksi päivä on varattu tulevaisuuden yhteistyöprojektien suunnittelulle.

Baltic Glory on jatkoa ruotsalaisten ja venäläisten aktivistien viime vuonna Maarianhaminassa järjestämälle Åland 17 -rauhanharjoitukselle, jonka ajankohta oli osin päällekkäinen Itämerellä pauhanneiden Ruotsin Aurora 17 – ja Venäjän Zapad 17 -sotaharjoitusten kanssa. Aseistakieltäytyjäliiton Esa Noresvuo matkusti Ahvenanmaalle Antimilitaristin toimittajana. Vierailun yhteydessä syntyi ajatus uuden rauhanharjoituksen järjestämisestä, johon osallistuisi myös suomalaisia.

 TULE MUKAAN!

Harjoitukseen osallistuu yhteiskuntien eri sektoreilta ihmisiä, joita yhdistää toimiminen rauhantyön parissa. He ovat taiteilijoita, tieteilijöitä, aktivisteja, toimittajia, poliitikkoja ja opiskelijoita. Järjestäjäporukka, joka koostuu yhteensä noin kymmenestä suomalaisesta, ruotsalaisesta ja venäläisestä rauhanaktivistista, lähettää suoria kutsuja sopivaksi katsomilleen henkilöille. Tämän lisäksi tapahtumaan on myös avoin haku. Tapahtuman nettisivuilla on lisätietoa osallistujaksi tai vapaaehtoiseksi hakemisesta. Rauhan Puolesta -lehden lukijoita varten ilmoittautumisaikaa on pidennetty 30. kesäkuuta asti.

Tapahtuman järjestäjät esitellään nettisivuilla balticglory.org. Ruotsalaisilla järjestäjillä on taustaa esimerkiksi antimilitaristisesta Ofog-verkostosta ja venäläisillä ihmisoikeusjärjestö Memorialista. Suomalaisilla järjestäjillä on taustaa esimerkiksi Aseistakieltäytyjäliitosta ja Suomen Kristillisestä Rauhanliikkeestä.

Aseistakieltäytyjäliitto myös tukee rauhanharjoitusta rahallisesti. AKL:n lisäksi tapahtuman toinen rahoittaja on Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto. Mikään muu taho ei ole antanut rahaa tapahtumalle. Kasaan haalittu summa riittää tapahtumapaikan vuokraan sekä ruokailujen järjestämiseen. Osallistujien on kuitenkin maksettava omat matkakulunsa.

MEDIAMYLLÄKKÄ

Kuten Åland 17 -rauhanharjoitus, myös tämän vuoden tapahtuma on leimattu etukäteen mediassa epäilyttäväksi. Ennen Ahvenanmaan tapahtumaa Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen kutsui sitä ”venäläiseksi operaatioksi”, mihin muut twiittaajat, bloggarit ja lehdistö tarttuivat. Itse harjoituksessa vierailleet toimittajat eivät löytäneet siitä mitään epäilyttävää kerrottavaa, kun venäläiset osallistujat paljastuivat nykyhallintoaan kritisoiviksi ihmisoikeus- ja rauhanaktivisteiksi.

Nyt lehdistö on sensaatiohakuisuudessaan jälleen kaivanut esiin ennen Åland 17 -tapahtumaa esillä olleet perusteettomat väitteet. Mediakohu ja syyttelyt ovat lähinnä surullinen esimerkki Suomessa vallitsevasta ilmapiiristä. Vieläkin surullisempaa on kuitenkin se, että yhteyksiä omassa maassaan kovan paineen alla toimivaan Venäjän riippumattomaan kansalaisyhteiskuntaan halutaan saattaa epäilyksenalaiseksi ja demonisoida. Se muistuttaa myös ikävällä tavalla nämä ryhmät ja ihmiset ”ulkomaiden agenteiksi” leimaavan Putinin Venäjän toimintamalleja. Tapahtuman nettisivuilta löytyy vastaukset median usein esittämiin kysymyksiin ja väittämiin.

Teksti Esa Noresvuo
Kuva Masha Apahonchich

Kuvateksti: Osa Baltic Glory -rauhanharjoituksen järjestäjäporukasta Helsingissä huhtikuussa: Darya Apahonchich, Esa Noresvuo, Pelle Sunvisson ja Lisa Behrenfeldt.