Asetarkastusryhmä saapui Syyriaan

Asetarkastusryhmä saapui Syyriaan

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n 20-henkisen ryhmä on saapunut tiistaina Syyriaan. Syyrian hallitus on toimittanut OPCW:lle listan kemiallisista aseistaan, joiden tuhoaminen on tarkoitus aloittaa lähipäivinä. Tuhoaminen aloitetaan tehtaista, joissa niitä valmistetaan. Kemialliset aseet tulee hävittää ensi vuoden puoliväliin mennessä. Syyrialla on arviolta tuhat tonnia kemiallisia aseita kuten hermokaasuja ja sinappikaasua.

Asetarkastajat saapuivat Syyriaan sisällisodan keskelle. Kemiallisia aseita tuhotaan ensimmäistä kertaa keskellä sisällissotaa. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti päätöslauselman, jossa Syyriaa vaaditaan luopumaan kemiallisista aseista. Lauselma ei pidä sisällään uhkausta voimankäytöstä, vaikka Syyria ei lopulta toimisi lauselman velvoitusten mukaisesti.

Myös Syyrian tärkeä tukija Iran on aloittanut neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa. Iranin vastavalittu presidentti Hassan Rouhani ja USA:n presidentti Barack Obama keskustelivat puhelimessa Iranin ydinohjelmaan liittyvästä epäluulosta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on varoittanut Obamaa luottamasta Iraniin. USA:n ja Iranin välisiä suoria neuvotteluita pidetään läpimurtona, joka saattaa vähentää jännitettä epävakaalla alueella.

 

Lisää:

Asetarkastajat Syyriassa.

Kysely: 76 prosenttia amerikkalaisista kannattaa suoria neuvotteluita Iranin kanssa.