Pääkirjoitus: Yleisarvosana 8,21

Kevät on päästötodistusten aikaa. Rauhan Puolesta -lehtikin sai yleisarvosanan 8,21. Tosin ei koulumaailmaan liittyen vaan jäsenille teettämämme kyselyn muodossa. Kyselyssä tiedusteltiin mielipiteitä Rauhanpuolustajien toiminnasta eri osa-alueittain. Vastauksia tuli ilahduttavan paljon, 245 kappaletta. Tässä hieman poimintoja kyselystä, jota voi myös lukea osoitteesta www.rauhanpuolustajat.fi.

Valtaosa vastanneista oli samaa mieltä Rauhanpuolustajien perinteisistä EU-, YK- ja Nato-linjauksista, joten niitä ei liene syytä muuttaa. Rauhanpuolustajien järjestämistä tapahtumista annettiin suurimmaksi osaksi positiivista palautetta, vaikkakin etenkin vanhemmat jäsenet valittelivat sitä, että nykyään tapahtumiin osalllistuu vähemmän väkeä kuin joskus ennen.

Lehtemme ongelmaksi nähtiin ajankohtaisuuden puute. Se on totta, sillä noin kolmen kuukauden välein ilmestyvän lehden on vaikea pysyä ajankohtaisten uutisten ytimessä. Joitakin huomautuksia tuli myös siitä, että lehti on paikoittain raskasta luettavaa. Toisaalta lehdessä toivottiin ilmestyvän myös syvempiä ja analyyttisempia kirjoituksia maailmantilanteesta.

Rauhanpuolustajien kampanjoinnin painopisteet on vastaajien valtaosan mielestä valittu onnistuneesti, vaikka yksittäiset vastaajat toivoivatkin kampanjoinnin keskittyvän erityisille alueille, mm. Kuubaan sekä muualle Latinalaiseen Amerikkaan, Afrikkaan, eri puolille Aasiaa jne. Jotkut toivoivat kampanjoinnin painottuvan enemmän USA:n nykypolitiikan vastustamiseen. Myös ihmisoikeuksia ja rauhankasvatusta pidettiin tärkeinä työn kohteina.

Pystykorva-kirjasarja sai lähes yksinomaan positiivista palautetta ja sitä pidettiin tärkeänä osana Rauhanpuolustajien tiedotustoimintaa. Myös Solidaarisuuskalenteri on vakiinnuttanut asemansa tiedostavien kalenterin käyttäjien joukossa.

Moni arvosteli Rauhanpuolustajien huonoa näkyvyyttä. Pelkkä järjestön nimen näkyvyys ei kuitenkaan saa olla ainoa itseisarvo, jolla rauhantyön tehokkuutta mitataan. Usein olemme olleet mukana erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa muiden järjestöjen ohella niin, että oma banderollimme kulkee muiden rinnalla, ei ylitse muiden. Yhteistyö on tärkeää ja sitä pitäisi lisätä niin, että tärkeät asiat nousevat suuremmalla voimalla esiin.

Helsingin toimiston väki jalkautuu ensi kesän aikana kuudelle paikkakunnalle kampanjateltan kera. Mukanamme kulkee kaksi vierasta, toinen Kolumbiasta ja toinen Länsi-Saharasta. Muutakin toimintaa on toki tiedossa sekä Helsingissä että muualla Suomessa. Rauhanpuolustajat näkyvät muun muassa Mahdollisuuksien toreilla ja Maailma kylässä -festivaalissa. Ja elokuun kuudentena päivänä sytytämme kynttilät Hiroshiman pommien uhrien muistoksi.

Sanotaan, että iso laiva kääntyy hitaasti, mutta pienempien alusten voimin muutoksia voi vauhdittaa. Tässä kohtaa meitä vievät eteenpäin tärkeässä asemassa olevat piirijärjestömme, jotka toimivat ruohonjuuri- ja paikallistasolla. Juuri siellä, missä pitääkin.

Voimia yhteiseen rauhantyöhömme!

Maisa Kuikka